neljapäev, 18. aprill 2013

Sajandi suurvesi on tulekul!

Kui mina õppisin koolis, siis raiuti mulle pähe üks tõde - kolm talvekuud on detsember, jaanuar ja veebruar. Viimast kolme-nelja talve vaadates hakkab mulle üha enam tunduma, et mulle taoti pähe hoopis ebatõde! Igaüks meist teab, et ka veel praegu, jüripäeva paiku, on aknast välja vaadates siin-seal veel lund näha. Ise imestasin eelmisel teisipäeval koduteel Hispaaniast Eestisse sõites, et Lõuna-Saksamaal on veel üsna suurte laikudena lund näha ja peaaegu kogu Poola oli veel valge. Olin küll teadlik, et see talv on Maarjamaal erakordselt pikale venimas, aga no nii pika vinnaga talve ei ole mina veel näinud.
Haanja Lasketiir 18.04.2013...
Täna tegin Eestis selle aasta esimese rattasõidu ja sõitsin uurima, mis siis tegelikult toimub ja kaua see talv veel kesta võib. Tulemus oli ausalt öeldes jahmatav, aga kõigest järjekorras. Piusa äärde jõudes tundus asi kevadine - igast vähegi endast lugupidavast nõost või kraavist jooksis täiega vett. Ja ikka alla Piusa poole, mis olevat jõe ääres rassinud Alar Siku sõnul hetkel 3 meetrit ja 10cm üle oma tavalise veetaseme. Selles numbris ma veidi kahtlen, sest tegelikuks veetaseme määrajaks on järgmisel pildil olev kivi. Kui seda enam näha pole, on Piusal raftimine tõeline kaif, kui kivi veel napilt paistab, siis on asi nö bolee-menee!
Piusa sõidetava osa veetaseme indikaatorkivi - veel on näha...
Ise usun, et eeloleval pühapäeval tõuseb jõgi veel umbes meetri ja siis on minek. Meie raftidesse on pühapäevaks veel üksikud vabad kohad, huvilised saavad ühendust telefonitsi 511 4179 või maili teel info@haanjamatkad.ee. Tegelikult peaks minu tänaste luureandmete põhjal (pildid hiljem) Piusa olema laevatatav ilmselt 1. maini välja, nii et kui kellelgi vähegi huvi on adrenaliin möllama lasta, siis Eesti parim raftijõgi on õige koht.
Veemöll Piusal Vasekoja juures..
Piusa oludega tutvunud, suundusin edasi Haanjasse. Ootasin sisimas samasugust vetemöllu, aga seal üleval mägedes oli talv tukkuma jäänud. Truubid veest tühjad, eurokraavid meetrise lume all, ei mingit voolamist, ei mingit märkigi kevadest. Vaatamata sellele, et Polar näitas lenksul pidevalt 15-17 soojakraadi ja päike oli väljas. Ilmselt saab nii mul endal, kes ma pean nende 1/8/500 meeste jaoks Rõuge Samsungi raja gepsuga läbi sõitma, kui ka nendel 1/8/500 sõitjatel 30. aprillil raske päev olema. Pakun, et ca 10-15km tuleb neil lumes sumbata!!! Aga teisalt on see Haanja vaikelu minu kogemuse põhjal petlik, kui see asi seal üleval lõpuks sulama ja alla liikuma hakkab (ja see toimub üsna äkiliselt), siis saab Piusa ikka väga vett täis!
Piusa ülemjooksul enne Haanjat, midagi nagu voolab....aga
ei mingit fiilingut!
Rõuges oli asi juba parem ja hiljem Sännas oli üldse väga harva lund märgata. Rõuge finišipaigas on need väikesed pimedad mustad elukad vist terve talve oma Samsung Cup'i pidanud, kuhu need väsinud lõpetajad nüüd peale rasket maratoni pikali saavad visata???
Elas metsas (loe: aasal) mutionu, keset kuuski noori-vanu... :)
Aga jah, mis ma siin ikka tühja juttu ajan, kogu see postitus on siia üles riputatud ainult ühe eesmärgiga - inimesed, tulge Piusat kaifima, sihukest Piusa jõge, nagu me kuni maipühadeni pakume, pole veel olnud ja kas tulebki? Nädalavahetustel teeme kaks tretti, stardid kell 10 ja kell 15, nädala sees start vastavalt soovile kell 17-18. Nädalasisene sõit on eriti sobiv firmadele, laske oma töötajate adrekas valla!!! Aga mis iganes ajal selles ajavahemikus on haanjamatkad.ee tiim valmis Teid teenindama. Ja karta pole vaja, alati tuleb üks kogenud matkajuht paati kaasa!!!
Ise sain adreka valla, kui ussist üle sõitsin. Lumi veel Haanjas
ei sula, aga roomajad juba roomavad...

Näeme Piusal!!!

1 kommentaar:

  1. Naha võtsid ikka maha rästikul? Saad maantekale uue kummiparanduskomplekti. :)

    B-to

    VastaKustuta