pühapäev, 24. veebruar 2013

100km alpipäikese all!

Jah, eile oli Haanjas selline ilm, et kui isegi hakkaks korraldajana unistama ja mõtlema, et missugune võiks Haanja Suusa100 ajal ilm olla, siis eilset ilma oleks raske vist ette kujutadagi. Kuigi esimeste ringide ajal, start anti kell 9, valitses väljas veel hommikune krõbe külm (ca -15 kraadi), siis mida ring edasi, seda ilusamaks ilm muutus. Keskmiselt -4, lauspäike, tuuletu, rada nagu raudtee (libiseb ja peab), mida üks suusasõber veel oskaks tahta?
Eilse võitja stiilinäide alpipäikese all.
Kõikide fotode autor on Uku Vislapuu.
Ja suusasõpru oli, vaatamata ebatavalisele toimumisajale, kokku ligi viiskümmend. Etteruttavalt võib öelda, et 34 neist, kaasaarvatud mina ise, tegid läbi täisprogrammi ehk 20 viiekilomeetrist ringi ehk 100km suuskadel ehk 2220 tõusumeetrit.
Start on antud! Vasakult esireas Siim Vinter, Ivar Ivanov,
mina, Väino Ellamik, Tõnu Hendrikson. Teises reas vasakult
Juho Joonas, Ahto Vink, Aare Huik, Eero Antons,
Andres Pak ja Indrek Pak.
Kui nüüd minna aegade hämarusse ja kaevuda eilse suusasõidu ajalukku, siis ilmselt sai ajendiks 2009 aasta varakevadel hää sõbra Tõnis Piirisillaga ette võetud suusasõit teemal 2XHaanja maratom. Sõitsime toona nädal peale õiget Haanja suusamaratoni kahekesi läbi 2 maratoni täisringi (80km) ning aega kulus meil veidi vähem kui 6 tundi. 2010 talve alguses sai koos Tarmo Tarlapiga Pühajärve ja Tamula uisumaratonide jää valamiste ajal paika pandud, et kui juba 80km sai sõidetud, asi see 100-gi siis ära teha. Esimene Suusa100 toimus miskipärast Haanja Vinter100 nime all, aga peale seda kui Siim Vinter selle sõidu kinni pani, muutsin sõidu nime Suusa100-ks!
Esimese ringi lõpus, Siim Vinter läheb oma teed, tema taga
viis klassikut, vabamehi ei kusagil.
Aga eile, neljandal Suusa100-l tuli starti 46 tegijat, neist kuus naist, kaksteist klassikut ja 28 vabameest. Võistlusele lisas kaalu viie naaberriigi esindaja kohalolek, mis muutis jõukatsumise rahvusvaheliseks. Lisaks väga erinevatele ja värvilistele rinnanumbritele muudavad Suusa100 värvikaks ka osalejad. Näiteks eilne teine naine Monika Irves on nüüd oma elus osalenud kahel suusamaratonil ja need mõlemad on olnud Haanja Suusa100-d. Kui eelmisel aastal lõpetas Monika pimedas, siis sel aastal oli tema lõpetamise hetkel veel suur valge väljas. Kui täna kogutakse üle Eesti suusakilomeetreid eesmärgiga teha maakerale tiir peale, siis eile läbisid ainuüksi Haanja Suusa100 osalejad kokku 4130 kilomeetrit, ehk üle kümnendiku sellest teekonnast.
Monika Irves oma teisel suusamaratonil.
Oma sõidu kohta ei oskagi midagi öelda, esimenel ring sai koos ässadega paugutatud - suusk lihtsalt libises nii hästi. Teisel kilomeetril olin mõnda aega ka võistluse liider, sest Tartu maratoniks määritud suusad olid ka 6 päeva ja 83 kilomeetrit hiljem nii head, et pikal laskumisel libisesin kõigist mööda. 40km paiku hakkas suusatalla alune pulber lõpuks väsima ja tegin vahetust. Vend oli vanade Madshuse-nimeliste mullasuuskade alla määrinud "pulli pauku" - vene päritolu libisemisgeeli ja see muutis need vanad pütilauad korraks isegi paremaks kui vanad head Fischerid. Aga see geel ei kesta kaua ja nii käisin veel 3 korda suuski vahetamas, enne kui lõpuks saime ka Fischerid libisema ning sõitsin nendega lõpuni. Kusagil 50km peal läks raskeks, ringiajad kukkusid korraga 2 minutit. Põhjus võis peituda selles, et suure hurraaga alustasin toitumist üsna hilja, alles 2,5 tunni peal. Kuna eilne sõit võttis kokku 5909 kilokalorit, ehk umbes 3 ööpäeva tavanormi, siis energia pidev juurdevool oli väga vajalik. Peale taastumist ca 70km paiku stabiliseerusid ringiajad seal 20-21 minuti vahel. Endale küll tundus, et panen kogu aeg vunki juurde, aga tegelikkuses jäi liikumiskiirus samaks.
Kurase hüljes jääpurikatega...
Ja kui sõitu lõpetades näitas endomondo läbitud sõidumaaks vaid 98,52km, ei jäänud muud üle, kui üks kahene ring peale teha. Kokku siis 100,26km ajaga 6:41, ametlikuks lõpuajaks tuli 6:32:47!!! TEHTUD!
100km suuskadel, piece of cake!
Kolmapäeval siis Vasale, ülejärgmisel laupäeval Haanja suusamaraton, 16. märtsil Suusahunt Käärikul ja äkki juba 20. märtsi õhtupoolikul 20 kraadi sooja ja rattaga maanteel.....ja õhtul San Miguel!!!



7 kommentaari:

  1. peaasi, et nüüd mingi järgmine kord Suusa nimeline sõtma ei tule, siis peaks uuesti nime muutma :D
    tubli sõit kõigilt!

    VastaKustuta
  2. Endal samuti elu kolmas suusavõistlus ning samas kolmas Haanja Suusa100. Sõidu teises pooles sai ka doktorile endale järele jõutud, kuid lõpuks õnnestus ikkagi kuue minutiga pähe saada :)

    Raiko

    VastaKustuta
  3. Endomondo lõikab logimisel kurvid kandiliseks ja näitabki mõned protsendid väiksemat teepikkust.
    Kõvad mehed-naised, kõik need 100km sõitjad!

    VastaKustuta
  4. Tean, tean! Rada on mõõdetud Sixten Silla poolt ja ring on täpselt 5km. Minu eesmärk oli endale endomondosse saada 100km-st pikem fail!

    VastaKustuta
  5. Hei Ivar, Kui keegi netist pilti otsib siis panin omale blogisse ka mõned, mis mulle endale millegipärast meeldisid.... (igasuguse suusatehnikaga on võimalik 100km läbida) - puhtalt aja küsimus :D

    VastaKustuta
  6. Igasugustel ratta/ekstreem/misiganes üritustel läbivad mõned distantsi 'kaamera peas'. Loodus tegi seekord imesid, vaataks ja kogeks uuesti läbi seda 5,5-9h õnnemomenti. Äkki keegi suusahundil teeb ära?

    VastaKustuta
  7. Tuleks see GoPro sponsoriks või keegi laenaks sellist kaamerat, võiks ise ka Käärikul Suusahundil 8h kaameraga sõita. Iseasi, kes seda küll vaadata viitsiks...

    VastaKustuta