reede, 22. aprill 2011

Matk rattaga ehk Rõuge Elioni uut rada kiibitsemas!

Esmaspäevane luurelkäik sügisel valmis joonistatud Elioni rajale sundis mind kibekähku uut rada välja mõtlema. Mõeldud-tehtud, täna oli siis käes see päev, kui keerasin oma maanteka küljest ära hunniku vidinaid ja installeerisin need oma talvebaigile.
Elioni raja 10-s km (Haanja Suusamaratoni ca 17km).
Umbes kella 2 paiku hakkasin Rõugest vaikselt tiksuma. Esimene paha üllatus ootas mind viiendal kilomeetril, kus meie eelmisel aastal hoole ja armastusega rajatud truup oli isevoolu teed läinud ja tagatipuks oli kohalik metsaomanik metsa tehes kogu sodi keset teed jätnud ja seda umbes kilomeetri ulatuses. Seda räga ei korja sealt kuidagi ära ja nii jäi kohe üks hea lõik mängust välja. Edasi oli üsna OK, Hallimägi-Püstümägi ilusad puhtad ja vägagi sõidetavad.
Kurikuulus Püstümäe tõus (raja 7 kilomeeter).
Kohe peale Hallimäge on üks metsalõik, mis vajab iga kevad kõva lõikamist - nii ka nüüd, kümned puud maas ja hulgaliselt murdunud kuuselatvasi (kas lume tõttu murdunud?) tee peal maas. Ja kuuseladva all sulamata lumi. Siis jõudsin ühele metsatee lõigule, mida mööda poolteist kuud tagasi tuhanded Haanja Suusamaratoni sõitsid. Minu jaoks oli see 3km pikkune rännak ca 10cm paksuses lumes, rattarummud ja porikad pidevalt lund kogumas ja ratast tinaraskeks muutes. Aga kindlasti sulab see lumi (postituse esimene pilt) maratoni ajaks ära ja kuna all on üsna kõva tee, siis probleemi siin ma ei näe. Plaani kandis oli asi korras, põllud paljad ja kuivad, lausa lust sõita.
Plaani Külamäe tõus (raja 18-s km).
Siis tegin väikese valearvestuse - esialgse plaani kohaselt pidin suunduma üle Kerekunnu mäe ümber Vaskna järve ringile, aga kuna kilomeetreid oli kogunenud juba hulga, siis otsustasin raja viia Massimõrvarist alla ja Tsälbamäe kaudu Plaksi külla. Seal sain häält mehelt loa raja läbi hoovi tõmmata ja otse Munamäe taha viia. Kuna Haanja vald välistas üsna kategooriliselt Haanja Suusaradade kasutamise maratoni jaoks, siis pidin raja viima teiselt poolt Haanjast mööda. See on siis Iisraelimäe ja Vällamäe kaudu Tsiamäele. Tsiamäel, kui läksin peremehe käest küsima luba mööda tema maad rada teha, sunniti kohe lauda istuma ja sašlokki näost sisse ajama! Normaalne! Kohe-kohe olin samas kohas, kus esmaspäeval sai luurel käidud ja tegin samast kohast uue pildi.
Onju 4 päevaga lund vähemaks jäänud????
Viimast kümmet kilti sõitma ei hakanud, sest see on analoogne eelmiste aastate sõitudega. Olin tegelikult üsna läbi, puhast sõiduaega kogunes 4,5 tundi (läbitud maa 51,8km). Päris kena keskmine kiirus? Aga arvestades, seda, et sellest 50-st kildist mingi 10-12km tuli ikka jala vantsida ja seda rasket ratast kaasas vedada, siis on vist OK! Lisaks hakkas sõidu lõpus veidi vihma tibutama, aga praegusel hetkel ootaks ikka sellist korralikku sooja vihma, sest see on parim vahend selle valge vastiku olluse eemaldamiseks meie püha kodumaa pinnalt! Aamen!
Villa-Kääraku vahel oli kohati lund üle põlve....

PS! Usun, et paljude lugejate jaoks on see postitus igav, aga kindlasti on ta vajalik ja huvitav nende jaoks, kes kui varakevadised varsad ajavad kahe nädala pärast ootusärevalt oma rattad Elioni avaetapi joonele. Maname siis koos, et see lumi jalga laseks ja laseks ühe hea sõidu maha pidada. Kel huvi täpsema raja kulgemise vastu, siis minu endomondos on tänane sõit üleval. Kilomeetrid 4-11 lõikame otseks, kilomeetrid 28-30 kulgevad veidi vasemalt, ka 35-ndal kilomeetril Vällamäe juures lõikasin otse maanteele, sest seal oli liiga palju lund ja siis lõpuks 49-ndal km-il jätsin pudrupunkti ja järvelõpu välja ja lõikasin otse Ööbikuoru platsile. Kokku peaks rada tulema 55-56km, tõusu ikka sinna 800-900 kanti. Teadmata võistluspäeva ilma, pakun võitja ajaks 2:05-2:10.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar