esmaspäev, 14. veebruar 2011

Haiguste ravi, kontrollitud.....

Maailm on hukas! Igasugu geenimuundamised, e-ained ja järjest tõhusamad ravimid on viinud selleni, et minusugune terve purikas, peab mingi tundmatu viiruse pärast ära jätma traditsioonilise TM-i tühjendussõidu ja kes teab, mille veel!

Aga alustaks nö taustast. Ammuses koolipõlves sai käidud ujumistrennis ning see pidev vees viibimine ja treenimine andis vähemasti minule sellise kesta, et külmetusest tingitud palavikku põdesin viimati aastal 1986, kui töötasin Haanja Suusamaratoni rajameistrina. Tookord tehti rada "Buran" mootorsaaniga, sõideti lihtsalt tuima järjekindlusega masina ca meetri laiuse lindiga ringide kaupa laia rada sisse. Vahepeal tuli masina pealt maha hüpata, mõningaid puid eest ära lõigata-tõsta (higistada), siis taas masina peale ja sõitma (higisena külmetama). Paar päeva enne maratoni olin mingi 38-se palavikuga nädal aega voodis. See on seni olnud ka nö viimane külmetusest tingitud palavik.

1992 aasta septembris, paar päeva enne abielu registreerimist (laps oli sündimas novembris) tekkis järsku ligi 39-ne palavik. Ei köha-nohu, ei midagi, lihtsalt palavik. Tookord ei saanud aru, mis puhang see oli, aga hilisem elu näitas, et tegu oli nö "hoiatusmärgiga" kusagilt kõrgemalt. Too "kooselu" ei kestnud kolme aastatki.

2009 aasta märtsis, kui olime vennaga 2 nädalat vahetpidamata pikki päevi metsas mütanud (ca 200 ruumi küttepuude väljavedu ja lõikamine-lõhkumine), sain sealt kusagilt kõrgemalt teise "märguande", et mees, ära jama, puhata on ka vaja. Taas olin 4 päeva siruli üle 39-se palavikuga, ei nohu-köha, ei kurguvalu, ei midagi - lihtsalt palavik. Umbes samal ajal oli ka see Kersna-keiss, kes sõitis kusagil Aafrikas raftiga ja kaelavigastusega arsti juurde minnes avastati tal mingisugune muu raskem haigus (vähk?!?). Tema ütles ka, et see paadiõnnetus oli nö märk "kusagilt kõrgemalt", sest muidu poleks ta arsti juurde sattunud ning tal poleks seda hullemat asja avastatud.

See praegune laks algas sellest, et viisime oma 19-kuuse poiskese eralasteaeda, kus väidetavalt saadetakse iga väikesegi haiguskahtlusega laps kohe koju, et teised ei nakatuks. Poiss sai kolm poolikut päeva lasteaias käia, kui õhtul helistati, et palun ärge homme tulge. Kaks kasvatajat ei saavat meie marakratiga hakkama, ehk siis poiss lihtsalt visati lasteaiast välja - eksmatt! :) Aga ega järgmisel hommikul poleks minna saanudki, sest poisil tõusis öösel palavik 39,7-ni, paari päeva pärast järgnesid ka köha-nohu-kurk-kõrv jne. Olin poissi nädala jagu kodus põetanud, kui tundsin eelmisel reedel kurgus kipitust - mesi, küüslauk ja muud kohe sisse, laupäeval paremaks ei läinud, pühapäeval hakkas hingetorus kipitsema. Palavikku pole veel täheldanud. Ämm käis eelmisel teisipäeval ja neljapäeval (kui mina jooksmas käisin) poissi hoidmas, see on nüüd teist päeva siruli ja ilma hääleta. Naine ja suurem laps pääsesid kergemalt, neil vist see konkreetne viirusetüüp juba põetud ja immuunsus käes.

Üle-eelmisel sügisel, kui nemad kolmekesi täitsa ametlikult seagripi läbi põdesid, jäin mina puutumata, miks siis nüüd???

Mida siis teha, kas enne mitte torkida, kui kõik nähud on kadunud või alustada vaikselt jalutamisega. Nädalaga võib senine toonus kaduma minna, samas võib see puhkenädal ka head teha.....

3 kommentaari:

  1. Samas võib see pealesunnitud paus ka kasulikuks osutuda. Näiteks tegin ise oma elu parima 10 km jooksu (33 minutiga) 4 päeva peale gümnaasiumi lõpetamist. See lõpetamine oli nii vägev, et lõpupeo ja võistluse vahepealsel ajal liiga palju voodist üles ei tõusnud, aga milline jooks peale seda tuli :)

    VastaKustuta
  2. Vana rasv ei kao kuhugi. Ei ole eriline soovitaja, aga mina magaks rahulikult kodus. Normaalse enesetunde korral kasutaks ära võimaluse TM läbi sõita mõnusas trennitempos (Osalustasu on ju nagunii makstud), pärast seda paar päeva täitsa rahulikult veel magada ja süüa ning siis jätkata rahulikult ettevalmistust suveks.
    Aga võid ka minu eelmist talve korrata - nädala sees kerge haigus läbi põdeda, Otepäält 110-ga minema panna, Harimäel TM lõpetada (ühtlasi kogu suusahooaeg)ja siis kodus südamelihaste põletikku oodata.
    Muidugi kui sa ei kasutad dr.Mardna 24/7 teeneid;)
    Mul sa eile õhtuks 23 tundi kokku .... sellel kalendriaastal:)
    Tõnn

    VastaKustuta
  3. mulle kõlab see kui neelupõletik, põdesin mullu kuuajase vahega seda korduvalt. aitas rahu, kurgu desinfitseerimine (arsti soovitusel decatylen näiteks), kurgu kuristamine soolveega. c-vitamiin ka. nädal enne võistlemist tuleb paus ehk ainult kasuks. ma ka ei rabistaks, saad TMiks terveks.

    VastaKustuta