neljapäev, 18. mai 2017

Kaka, mitte kevad!

Kui ühes trükikojas ühel maal trükiti mullu sügisel uue aasta kalendreid, siis oli küljendaja kas lohakas või joobes, sest kalendrit trükiks ette valmistades, ehk siis trükifaili tehes, kopis ta lisaks märtsikuu lehele ka aprillikuu lehele kogemata märtsikuu faili. Korrektor oli vist armunud, lastes selle praagi läbi ning kalender läks trükki ja müüki. Mingeid iks-teid pidi jõudis seesama kalender ka Ilmataadi seinale! Jah, just sinna kohta, kus ilmakraane keeratakse! Selle jama tulemusega olete sel kevadel ilmselt korduvalt kokku puutunud....
Haapsalu maratoni kilomeetripost 29.aprillil,
kliimasoojenemine "my ass"
Muinasjutud on toredad, aga oskab mõni tark selles "pidevas kliima soojenemises" seletada, miks aprillis-mais lund sajab? Eks seda ole ka varem (näiteks 1975) juhtunud, et ilma kevadel ära talviseks keerab, aga siis on see olnud ühe, max kahepäevane värk. Nüüd on aga mõne erandiga aprilli keskpaigast kuni mai keskpaigani meil valitsenud keskmine märts?!? OK, ilm on sitt, kõik teavad seda, aga miks ma sellest nii pikalt pajatan?
Alati on pointi ka vastaspool ära kuulata.....
Nimelt on mind viimasel paaril kevadel hakanud piinama imelik kurguvalu, mis tekib imeväiksest külmetusest, valutab, segab elamist, aga arstiteadusel sellele seletust ei ole. Eelmisel kevadel peale haigena Mallorca hotellitoas veedetud rattalaagrit läksin suure kurguvaluga perearstile, aga märke põletikust või millestki muust ükski toona antud proov ei näidanud. Terve nagu purikas, arsti või siis teaduse jaoks. Haige ja nõrk aga iseenda või trenni tegemise jaoks. Sel aastal suutsin ennast hoida kuni mai alguseni, siis laksas ära. Takkajärgi ma isegi tean seda hetke, kui imenatuke külma sain. Tulemuseks valusa kurguga Saku100le minek ning seejärel nädalane põdemine.
Üks vähestest soojadest päevadest - 6. mai. Foto: Agnes Pajur
Eelmiseks reedeks olin korras ning suundusin Muhumaale selle aasta esimest brevetit sõitma. Sõbrad olid 30. aprillil kahesajase ilma minuta ära teinud, olin väge täis vähemasti kolmesajane kaasa teha. Üle kaheksa tunni veninud Saku100 andis selleks kuhjaga kindlust. Reede õhtul tegime Kalviga tuulisel Muhu saarel nö prooviringi, testides riietust ja valmisolekut laupäevaseks pikaks sõiduks. Panin temperatuurile tuginedes sobivad riided selga, kuid kusagil Üügu panga kandis puhus mere pealt nii valusalt külm tuul, et vahetasin Liival riided veidi paksemate vastu. Jõudsin vahetamise otsuseni ilmselt liiga hilja, sest öösel kella kolme paiku läks olemine kehvaks, uni kadus, tekkisid värinad ja hommikuks olin haige-mis-haige! Sõbrad startisid kella poole üheksa ajal Saaremaa tiirule.
Ei paremat pole....aga juhtus halvem, 7 tundi hiljem!
Kuradi kurat! Kaka, mitte kevad! See ei ole normaalne, kui mai keskel peab endale rattasõiduks selga ajama talvetagi, suusakindad, suusamütsi, mitu buffi ja saapakatted! Sooja 10 kraadi, tuulekülm umbes 4-5 kraadi Celsiust!?! Vaatasin kogu eelmise laupäeva sõprade sõitu nö kõrvalt, süda tilkus verd, olin ju nii ilusa ja mõnusa trassi joonistanud.... Sõbrad tegid sõidu ära, üsna hea tempoga - 308km, bruto 11:40, neto10:40. Ilmselt oleks minu kaasasõitmine veidi pelotoni kiirust vähendanud, aga see on juba takkajärgi targutamine. Nemad sõitsid, mina vaatasin kõrvalt. Kaua veel?
Sõbrad Väikse Väina tammil, 25km sõidetud 300-st.
Ilmajaam teatab: "Kuni jaanipäevani on jahe, siis läheb külmemaks!" Olin juba valmis seda naljaprognoosi uskuma, kui äkki sellel nädalal läks soojaks, kohe nii soojaks, et eile lühkarid jalga panna. Need, mis ma viimati Hispaanias jalast ära võtsin....leidsin nende taskust 55 euri, asi seegi leevendamaks seda valu, mis on tekkinud minu organismi uue eripära ja kehvade kevadetega. Olge terved!
Võru-Väimela maanteejooksu start. Foto: Külli Leola

PS! Sõidan reedel, peale seda kui olen neljapäeval Võrumaal stardis teele saatnud ja finišis vastu võtnud pea tuhat Võrust Väimelasse jooksjat, läbi Mulgi 17. Rattamaratoni raja. Alustaksin umbes kella 16-17 paiku eesmärgiga kogu rajale ring peale teha, hõlbustamaks laupäevast monitori tagust tööd sellesama rattamaratoni otseülekande kommenteerimisel Delfi.tv vahendusel. Kui keegi tahab Viljandis reedel kaasa sõita, võtku ühendust. Kõiki teisi kiibitsejaid aga kutsun laupäeval kell 12:45 otseülekannet jälgima, kas võidab taas Gert Jõeäär või on mõnel teisel tegijal midagi vastu panna?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar