kolmapäev, 28. jaanuar 2015

Maрафон со слезами на глазах!

46-nda "Elu Tee" maratoni, pühendatud Leningradi blokaadi lõpliku murdmise 71. aastapäevale, peakohtuniku - kindralleitnant N.I.Petrovi - poolt stardi eel lausutud sõnad andsid sellele postitusele ilma pungestamiseta hea pealkirja. Aitüma kindralile sellegi eest, sest vaatamata temapoolsele pidevale igalpool kohalolekule ja kulmukortsutaval pilgul ringivaatamisele lonkas kogu see paatoslik üritus veidike igast servast, mis siiski ei olnud põhjuseks neile pisaratele osalejate silmis, nemad nutsid ikka asja pärast, ehk siis patriotismist! Meie, kaks sellel jooksul osalenud "fašisti", saime oma pisarad välja naeru tõttu kogu selle korraldusliku kammaijaa üle, mis meie jaoks tähendas ikka ja ainult üht - "Võimalik ainult Venemaal"!
Kes arvab esimesena ära, mille järjekorras need inimesed sabatavad,
sellele teen järgmise "Elu Tee" maratoni osaluse välja!
Vihjeks niipalju, et koolivõimla otsaukse taga algab välishoov!
Laupäevane mandaat oli esinduslik, isegi kindral istus oma laua taga, laual silt "Главная судья". Peale väikest sebimist leidsin üles leti, kus mulle anti ümbrik numbriga 364 ja stardinumber 492! Loogiline ju? Ilmselt siiski ainult Venemaal, sest veel täna õhtul, kolm päeva peale maratoni toimumist seisab kodulehel teade: "Идет обработка результатов"! Meil siin kodumaal tulistataks korraldaja mürgiste kommentaaridega sõelapõhjaks, kui tulemused juba samal õhtul üleval pole! 
Идет подведение итогов ehk siis ajavõtubrigaad tööhoos! :)
Kaua veel?
Korraldajate kõige hullem möödalask oli osalejate hommikune bussidesse laadimine, kui 5 ja 21km jooksjate bussid sõitsid nagu kellavärk, aga 42km jooksjad pidid miskipärast tervelt 50 minutit seisma tuulisel Arsenalnaja Nabereznjal ning külmetama. Siis hakkasid sinna ilmuma ka esimesed bussid sildiga 42,2km, mis vallandas anarhia - kes ees, see sees. Senini viisakalt järjekorras seisnud külmetav rahvamass hakkas tormama edasi-tagasi ning endale soojades bussides kohta otsima. Ja see käis ikka nii, et kodanik X viskas bussi sisse saades kohe 10 esimese koha peale oma taskud tühjaks, mõne tooli peal oli telefon, mõne peal Snickers või taskurätipakk, ühesõnaga jättis märgi maha ehk место занятo ning asus siis oma tovarišitele helistama ning seletama, kus bussis ta jala maha sai! Короче, полный бардaк!!!
Kooli stolovaja oli kinni, vett sai
ukse kõrvalt pajast! :)
Siis sõitsid bussid stardist 2km kaugusele Vaganovosse, kus rahvas kupatati tunniks ajaks kohalikku koolimajja riietuma. Külakoolis suruti 620 osalejat nagu kilud karpi, vaba nurga leidmiseks, kus sai tagumiku maha toetada, tuli mitu ringi koolile peale teha. Koolis levis vänge vene spordikreemi hais (vanakooli tegijad teavad seda lõhna) ning mingi seltskond kühveldas kaasavõetud pajast lusikaga endale sisse rooga nimega макароны по флотски ehk meie keeli pastat! Seejärel aeti rahvas taas bussidesse ja viidi stardikohta Laadoga järve ääres. See on siis justnimelt see kitsas riba, mida sakslaste blokaadi raudne rõngas ei suutnud sulgeda ning mille kaudu veeti Gaz AI-AI tüüpi masinatega leiba nälgivasse suurlinna. Väike segadus pakihoiu teemadel ehk just millisesse bussi oma kott jätta ning juba oli aeg minna starti, kus pidime kuulama paatosest nõretavaid lugusid kangelastest jne. Siis kindrali sõnavõtt, vana tuttav hümn ja minek!
Kaks "fašisti" - ühel veel märk ka otsaees, mille kohta bussi-
kaaslane küsis, et что за знак? Vastuse peale, et see on Eesti
lipp, küsis mehike, et kas Liivalaia tänav on veel alles???
Neid minejaid oli igasuguseid - lühikeste pükstega, futbolka väel, vene sõduri vormis (hebee püksid, telogreika ja pilotka!?!), suurte ja väikeste armee ning dessantnikute lippudega. Ja stardist mindi hurraaga, nagu Venemaal kohane. Ses mõttes, et ypaaa hüüd kõlas ka, aga pean siinkohal silmas midagi muud. Stardist pandi minema nagu kahurilihale kohane, mõtlemata, mis ootab ees. Ainsaks eesmärgiks joosta maratoni ning austada oma jooksuga langenud kangelasi, mõtlemata sellele, et 10km pärast ollakse ise see langenud kangelane!!! Teise kilomeetri tagasipöördes olin tagantpoolt ca kümnes....
Kui juba Moskva pisaraid ei usu, mis siis veel Leningradist rääkida....
Kolmandal kilomeetril möödusin Kostjast, kes veel minust ees olles jõudis selja taha küsida, et miks ma nii raskelt jooksen. Minu vastuse peale, et tsentner ei saagi kergelt joosta, arenes tervelt seitsmeks kilomeetriks korralik vestlus, mille mingis faasis ma hakkasingi juba uskuma, et Ukraina rohelised mehikesed, kes on tegelikult NATO sõdurid, on hoopiski Venemaale tunginud, mitte vastupidi. Esimesest joogipunktist 10km peal jooksin peatumata läbi ja sain Kostjast lahti. Uhh! Napilt läks!
Käib töö ja vile koos......
Mingi tund aega enne starti sadama hakanud lumi muutus asfaldile jõudes mingi keemia läbi lögaks ning see muutis jooksmise raskeks, kas siis polnud korralikku pidamist või kogunes tossu talla alla korralik lörtsine klots. Kogu trass oli liiklusele suletud ning minu hinnangul oli seda turvamas tohutu vägi, umbes 200-300 triibulisi sauasi keerutavat poolitsat ja veel mingeid vestis tegelasi, kes blokeerisid oma eraautodega ära kõik jooksutrassile saabuvad teed ja teekesed. Hull ressurssi raiskamine, aga kui kahuriliha jätkub, pole ju probleemi! Raja ääres oli ka palju veterane, kes tänasid osalejaid mälestuse säilitamise eest jne.
Elu tee 35-ndal kilomeetril! Pamjatnik autole - Geroi Gaz AI-AI...
Viimane seitse kilti kulges piki 3+3 magistraali, mille parempoolne osa oli jooksjate jaoks reserveeritud, tekitades kogu liiklust vasakule osale suunates sinna korralikud probkad! Lisaks oli see viimane seitse nii-öelda piki sirget linti, osutudes paljude jaoks tõsiseks motivatsioonitrassiks. Ka mulle endale, kellel kuni 34-nda kilomeetrini vaatamata üsna mägisele rajale 20-nda ja 35-nda kilomeetri vahel, polnd viga midagi, pani see viimane seitse ikka korraliku põõna - tempo langes drastiliselt, aga olin endiselt kiireim mees sektoris. Sest ülejäänud olid kõik parajad zombid, põdedes oma esimeste kilomeetrite hurraa-vaimustust! 100-meetrine finišisirge oli aga puhta jää peal, mis oli põnevuse tekitamiseks kaetud värske lumepudruga. Ilmselt seal korraks libastudes tõmbasin ma oma reie ära, mis on senini nii valus, et ei teagi, kas lubab laupäeval-pühapäeval Oberammergaus 2 suusamaratoni ette võtta?
Nagu oleks autoga maratoni sõitnud?
Käidud-tehtud! Ja vististi ikkagi kilbiga! Aga kui nüüd seda kokkuvõtet lugedes tekkis kellelgi huvi kas sedasama või siis südasuvel Piiteris peetavat maratoni joosta, soovitan soojalt. Need, kes vana aega ja Venemaal peetud võistlusi veel mäletavad, saavad sealt ikka korraliku nostalgialaksu. Need aga, kes siin pidevalt elu ja ürituste korraldajate üle virisevad, soovitan korra seal ära käia, et aru saada, kui hästi me siin Eestis tegelikult elame või kui hästi on meie siinsed võistlused korraldatud!!!
3 päeva on möödas, esimesed tulemused hakkavad tulema.......
Kui nüüd kellelegi tundus, et ma liialt virisen, siis soovitan lugeda ühe osaleja kommentaari, mis on kopitud maratoni ametliku kodulehe kommentaaridest:
Всем привет!
Забег и правда был классный! Начиная со старта и до финиша! Спасибо солдатам, волонтерам, детишкам, болельщикам! Всем спасибо!
Что касается организации до и после самого забега... Это жесть! Никакой быстрой регистрации не было! Духотища! Я 40 минут простоял за номером. За мной парня отправили получать подпись врача на справке врача... Зачем-то собирали только оригиналы справок, хотя в Москве, да и в Сочи достаточно было показать оригинал и отдать копию. Ситуация с автобусами - отдельная песня... Наш 17 сначала потерялся... При отъезде от места переодевания мест всем желающим в автобусы не хватило... Люди бежали за автобусами, а их не пускали... Только когда, мы начали шуметь на водителя и сопровождающую нас хамоватую девушку, впустили 4 человек стоя.
Ситуация с вещами вообще фантастическая... До старта 2 минуты, а в автобусы для хранения вещей ВЕЩИ НЕ БЕРУТ! Тетка орет "больше нет места" и закрывает дверь! Хорошо нормальный парень попался в 27 автобусе!
На финише тоже фигня какая-то... Стоят пустые автобусы с закрытыми делами, а разгоряченных, потных людей не пускают... Опять же, хорошо ребята из 27 автобуса всех пустили переодеваться к себе! Там уже было не до женских и мужских раздевалок. Без лишних стеснений переодевались все вместе!
За кашей и чаем надо было стоять огромную очередь... Выдавали их только в одном пункте раздачи... Так что все до города ехали без воды и еды... Хорошо в автобусе, в который впустили под давлением общих негодований, нашлись добрые люди с термосами, которые бегунам-старушкам налили чай.
Краткий итог от меня: сам забег мне понравился! А организация жесть!


7 kommentaari:

  1. Vetsujärjekord vast ikka?

    V

    VastaKustuta
  2. Äkitse tahavad enne starti hoovis olevale mälestusmärgile au anda? Või ehk ei pääse ilma selleta üldse rajalegi?

    JJ

    VastaKustuta
  3. Bussi järjekord.

    VastaKustuta
  4. Peldikusaba! Kooli hoovis oli 5 konteinerkäimlat, aga rahvas otsustas piki koolimaja koridore sabatada ning vaid 10 esimest peldikussepääsejat seisid tänaval külma käes! Kodanik V-le teen järgmise aasta maratoni osaluse välja.... :)

    VastaKustuta
  5. Ma kohe kartsin, et nii läheb :)
    Nooruspõlves sai N Liidus piisavalt võistlustel käidud, ei ole mingit huvi seda uuesti kogema minna.
    Ehk sellest auhinnast loobun - võimaluse korral vahetaks selle mõne korraliku ürituse vastu, nt Pääsküla raba maraton.

    V

    VastaKustuta
  6. Iga asja kohta viriseda, milleks? Isegi hästi turvatud raja kohta sai negatiivse nurga alt läheneda?

    VastaKustuta