esmaspäev, 20. jaanuar 2014

Kehvakese talve dilemmad-trilemmad!

Hiljuti ühe tuttavaga vesteldes koorus välja tõde, et ka inimesel on haugi mälu. Nimelt väitis see tuttav, et viimased viis aastat on lumi tulnud maha detsembri alguses ja ära sulanud aprillis. Tuletasin siis talle siis meelde vaid kaks aastat tagasi (2011) olnud musti jõule ja aastavahetust, aga seda ta juba ei mäletanud. Aga just toona sain ma korraks, vist 9. detsembril, Haanjas suusad alla ning järgmine kord sain suusatada alles kuu aega hiljem Tšehhi mägedes Jizerska maratonil. Sellel talvel sai ka ca 10-nda detsembri paiku paar päeva suusatada ning järgmine kord sain suusad alla taas Tšehhis. Ja nagu aastal 2012 , hakkas ka sel talvel lõpuks Eestis lund sadama just täpselt siis, kui mina olin Tšehhimaal. Talved nagu kaks tilka vett?
Tšehhis Jizerska magistraalil lund jagus. Foto: Taivo Tolli
Ega ikka ole küll, sest toona hakkas lund sadama ja lumi jäigi sadama ning seda sadas veel aprilliski. Sel aastal aga läheb vastupidi. Kui Viru- ja Kõrvemaa sõidud saavad suusatapu sildi all ning maratonide korraldajate omavahelise tülitsemise saatel ära peetud, ja Alutaguse maraton toimub ilmselt ka, siis Tartu Suusamaratoniga on asi selge - see sõit jääb sel aastal pidamata, kuna mitte ükski prognoos ei luba lähematel nädalatel sinnakanti isegi mitte viit sentimeetrit lund. Ja niivõrd madala osavõtumaksuga, nagu see on Tartu Suusamaratonil, ei saa korraldaja garanteerida kogu 63km pikkuse trassi katmist kunstlumega! Kuigi külma ju on ning lund toota ju annaks! Nagu seda teevad Vasaloppet'i korraldajad, kellel olevat vajaminevast 150-st tuhandest kantmeetrist lumest juba kolmandik toodetud. Ja seda ka nö igaks-juhuks, sest seal tuleb ka taevast lund, nagu näitab Mora kirikutornis olev veebikaamera!
Vasa 2013 peagrupp ca 20-ndal kilomeetril.
Ja kui juba südatalvine laulupidu ära jääb, pole ju mingit mõtet suusatrenni peale aega raisata. Eriti veel, kui seda peaks näiteks hetkel tegema üsna kivisel Harku ringil või siis 1,4km pikkusel Trummi kunstlumeringil, kus vähemasti läinud nädalavahetusel olevat kuulujutu põhjal liikunud nö katkematu-suusk-suusakannas-kinni inimmass. Ning sellega peakski olema üks minu talviseid dilemmasid murtud. Sest palju lihtsam ja ökom on joosta, paned kodus tossud jalga ja tuld! Ära jääb autoga sõitmine suusaradade juurde, määretega mökerdamine ja kõik muu, mis suusatamisega kaasas käib. Jah, ühtpidi läheb talvine sportimine odavamaks, aga teistpidi paneb see suusatalve ärajäämine minule isiklikult paraja põntsu. Olin selleks talveks ennast registreerinud 147€ eest neljale suusamaratonile, millest üks on juba ära jäänud, 2 järgmise kohta (König Ludwig Lauf'i mõlemad pikad sõidud) antakse, ilmselt ärajäämise, infot 27. jaanuaril ning Tartu omaga saab olema nii, nagu ennist juba ütlesin!  Muist sellest rahast saab tagasi, muist kantakse üle järgmisele hooajale, aga suurem osa rahast on ikkagi läinud. Lisaks veel hotellibronnide tühistamisest tulenevad trahvid ja muu selline. Lisaks sellele istub raske kivina kaela peal sügisel TSM-il määrdeteenuse osutamiseks soetatud kraam. Nii et pole see lumevaene talv odavam midagi, kui lumine...
Just sellises rabas me peamegi pidu....
Kuna selle talve algus oli veel 8-nda jaanuari paiku lume suhtes üsna vinduv ja lootusetu, sai hoopiski plaani võetud 25.01 Pääsküla rabas lisaks sügisesele heategevale jooksule veel üks maraton korraldada. Vahepeal Eestisse jõudnud talv ning üsna krõbedad külmakraadid panid mind küll ettevõetus korraks kõhklema, aga eile õhtul sain kõhklustest võitu ning juba laupäeval saab alternatiivina Viru- ja Aegviidu suusatapule ilusalt talvises Pääsküla rabas nii poolmaratoni kui ka maratoni joosta. Mis oma korda tekitab minu enda jaoks järjekordse dilemma ehk siis kokku juba trilemma. Sest päev pärast Pääsküla maratoni toimub Viljandis veel üks samale nädalavahetusele edasi lükatud sportlik mõõduvõtt - Mulgi 5. Uisumaraton, seesama sõit, kus ma olen vähemalt paar korda saanud sinna, kuhu mul muudel spordialadel asja pole - poodiumile!!! See, et ma lauäeval Pääskülas maratoni korraldan ja ise selle ka läbi jooksen, mind ilmselt Mulgis poodiumile ei aita. Samas eelmisel aastal sai ju päev enne uisumaratoni Tamsalus suusamaraton läbi sõidetud ning siis suutsin kenasti Viljandi järvel peagrupis püsida kuni finišini välja? Kuidas see sel aastal välja kukub, saame näha, igatahes kindel plaan on laupäeval teha 42,2km jooksu ja pühapäeval uiskudega 30km peale. Niipaljukest lugejale rahustuseks, et viimaste kuude jooksukilometraazh annab minu usule alust - jaanuaris on läbitud juba 155km, novembri algusest peale aga tervelt 522km!
Liidergrupp 2013 Mulgi uisumaratonil.
Eks neid dilemmasid tuleb talve jooksul veel - näiteks 8.02 saab Alutagusel 40km klassikat sõita (kui ikka saab) ning kohe järgmisel päeval Rakveres maratoni joosta! Mis ei tapa, teeb tugevaks!


PS! Ma ausalt väga loodan, et mul ei ole Tartu Suusamaratoni suhtes õigus...



11 kommentaari:

  1. Ei tule Virus suusatappu. Küllap jäetakse lumevaesed lõputõusud välja ja mujal on minu laupäevase kogemuse põhjal normaalne rada. Pühapäeval käisin Pannjärvel (ehk siis Alutagusel) sõitmas ning kuna sealne rada on metsavahel, siis olukord oli tegelikult kehvem. Esialgne kohev õhku täis ~30 cm lund on kordades kokku vajunud, metsaprügi hakkab üha enam rajast läbi kuluma. Hea oli vaid rollerirada, kuid sealgi on kokkupressitud lumekihil paksust vaid paar cm, ehk klassikajälge ei ole võimalik pressida. Rohkem kui nädal ette vaatavaid ilmaprognoose ei ole hetkel mõtet tõsiselt võtta. Kõik ilmamudelid on korduvalt viimaste päevade jooksul muutnud jaanuari lõpu prognoose väga suures vahemikus nii temperatuuri kui sademete hulga koha pealt.

    VastaKustuta
  2. Kui 26. jaanuari õhtuks Otepää-Elva vahel lund sadama ei hakka, siis jääb minul Tartu maratonile kahjuks registreerimata. Ei taha 80 euri tuulde lasta. Praegu polegi seetõttu mitte ühelegi suusamaratonile end kirja pannud.

    VastaKustuta
  3. Et, joostakse pildil kujutatud ringi pidi? ära koonerda, võta ikka Harku ring ja klindi tõusud ning Männiku karjää k sisse ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ära rohkem sisse võta, hommikul vaja tööle minna! :)

      Kustuta
  4. Tore, et TM korraldajad "väikese piletihinnaga" kaitstud on ja midagi tegema ei pea.. Aga ek - kui palju eelmisel aastal lund sadas? Ja ometi suutis Estoloppetite leegion Mõedaku rajal mulla välja suusatada, mille kohta korraldajad ka hoiatuse andsid. Rääkimata siis tänavusest mõnest valgest sentimeetrist!

    VastaKustuta
  5. Kelk veel püssi põõsasse ei viska, aga ärevust juba jagub. Juba kaalutakse, kas kanda pool tasutud osavõtumaksust järgmisesse aastasse või mitte!

    VastaKustuta
  6. Viidatud artiklis lubab Taimi Paljak nädalavahetuseks kenasti miinuskraade nädalavahetuseks. Mulle tundub, et külmaga on paslikum jooksta, kui suusatada (laskumiste suured kiirused ja külmuvad varbad). Edu igatahes, TM-i ärajäämisest oleks kahju küll.

    VastaKustuta
  7. Mäletan, et viimati suure külmaga Tartu Maratonil Harimäelt alla tulles suure kiirusega tekkisid prilliklaasidele jäälilled. All olin seega suht pimesikk:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Prillidel vilets ventilatsioon?

      Kustuta
    2. Ventilatsioon korralik. Aga kui maskiga sõidan,siis pääseb ja hingeaur prillide sisse. Ilma maskita pääseb õhk liikuma.

      Kustuta
  8. Vähegi arvestatava kiirusega jooksmine nõuab ikka intensiivsemat hingamist (loe külma õhu sisseahmimist) kui sama kiirusega suusatamine. Varbad on külmetamise eest rohkem kaitstud jah õnneks. Kuigi pean tunnistama, et suusatamisel hakkavad varbad külmatama peamiselt uisku või paaristõuget sõites. Vahelduv klassikasamm paneb vere ilusasti käima.
    Pilt radadel on muidugi selline, et isegi pühapäevasuusatajad proovivad maailma tippude eeskujul ainult paaristõuklemisega hakkama saada.

    VastaKustuta