teisipäev, 7. juuni 2011

Mudalase hammustus...

Kas keegi teab midagi mudakärbsest või mudalasest? Pühapäeval peale Rõuge X-Dreami, kui sain oma liivatossud jalast ära ja asusin kipras jalataldadega paljajalu Liinjärve äärses kanuualas kanuusid peale laadima, sibasid mööda jalgu mingi imeväiksed mustad mutukad. Need mutukad on vist nii väiksed, et isegi Wiki või Google ei anna nende kohta üldsegi infot. Aga infot on vaja, sest minu parem sääremari on hullusti paistes ja labajalal on suur veritsev haav, mis on ka labajala paiste ajanud. Ainus jalats, mida kanda saab, on sandaal ehk plätu, mida saab suuremaks timmida ja mille pealsed rihmad ei suru veritsevale haavale. Tahaks trenni minna - jooksma-ratast sõitma-rullitama jne, aga vajalikud jalatsid ei mahu jalga!
Kuidas saab nii väike mutukas nii suure jama tekitada?

Kas keegi teab kedagi, kes teaks kedagi, kes teaks, mida teha? Millega määrida, mida sisse võtta?
Ja kurat, mis putukad need üldse on ja kuidas neist hoiduda? Suvel tuleb pidevalt järve- või jõe kallastel tööd teha, teaks juba ette, et sellisest jamast hoiduda!!!

10 kommentaari:

  1. Võtta seda kui iga teist mürgise putuka (nt. sääse) hammustust ja määrida paistetuse alandamiseks peale tsinki sisaldavat kreemi?

    VastaKustuta
  2. äkki sa kirjeldaksid neid täpsemalt. kas olid nagu mardikad või nagu ussid rohkem? mis värvi? umbes kui pikad? kas tundsid hammustust?

    VastaKustuta
  3. Nagu kärbsed, aga sihukesed umbes 2x1 millimeetrit mõõdus ja mustad.

    EE-s selle kohta midagi pole. Saagpakk andis mudakärbse inglisekeelseks nimetuseks drone-fly ehk siis ladina keeles eristalis tenax:
    http://fotoalbum.ee/photos/propsis/50671171 - see pilt omakorda väidab nimeks mudasirelane, aga selline see küll välja ei näinud. Äkki oli tegu mingi nö vastsega, kes veel ei lenda, aga mööda maad ja jalgu siblib ja hammustab?

    VastaKustuta
  4. tervitus! mina olen selliseid jamasid taruvaigutinktuuriga määrinud. Apteegis propolise extract. Eelistan Massunot.

    head paranemist!
    jaan

    VastaKustuta
  5. Pakuti välja sihukest asja: http://crenature.ru/drugie-nasekomye/122-muxa-krovososka.html

    Juba nimi - kärbes-vereimeja kõlab koledasti ja see pilt on veel hullem - küünistega jalad????

    VastaKustuta
  6. Sirelased on reeglina toakärbse suurused ja toituvad taimedel. Nemad küll su jalga hammustama ei tule.
    Eesti keeles võiks nenede "mudalaste" bioloogiline nimi olla pigem kihulane. tsipa juttu näiteks http://www.zbi.ee/satikad/putukad/karbes/dipter08.htm
    Andres P

    VastaKustuta
  7. Kasuta libestit.

    VastaKustuta
  8. aaa, ma sain alguses aru, et need putukad ujusid madalas vees ringi :) aga jah, ilmselt on tegemist kihulastega (Simulium equinum). eestis väga tavaline, eriti veekogude lähistel. verd imevad emased sageli tihedates parvedes, eestis mõnikümmend liiki. ei ole mürgine!
    ega mingit erilist peletust välja pakkuda pole, proovi erinevaid sääsetõrjevahendeid. eks paistetus ja muu reaktsioon on inimeseti erinev, samuti leevendusvahendite mõju. mulle sobib teepuuõli, mis nendesamade kihulaste hammustuste paistetuse võttis alla ühe päevaga.

    VastaKustuta
  9. mürgisusest veel :) kõik on suhteline, kindlasti on mõni, kes ei pane nende hammustust tähelegi, teisel jällegi paistetab koht hirmsasti üles ja valutab ja sügeleb. mina (ja ilmselt sina ka) kuulun nende hulka, kellel tekib suhteliselt tugev immuunreaktsioon. välitöödel saime tihtipeale endale kirbud, mina olin kambas ainus kes pidi 1 cm kupladega võitlema :( teised vaid köhisid tillukeste punktikeste peale...

    VastaKustuta
  10. Neid kihulasi on Lõna-Eestis pea igal pool. Hammustuse auk on suurem kui putuk ise ...

    Aitab külm kompress ja alleria vastane salv/tablett (häda pärast ka vietnami palsam), sest antud juhul on tegemist allergilise reaktsiooniga putuka süljele. Viimast eritab ENNEM hammustust, sest see toimib hammustamise hetkel tuimestina (et inimloom ei sekkuks koheselt pidusöömingusse).

    VastaKustuta