esmaspäev, 6. juuni 2011

Näpunäiteid prügistamise vältimiseks!

Selle asemel, et siin blogis prügistajaid hukka mõista, võiks neid hoopis abistada. Et siis abistada mitte prügistama, aga teha seda nii, et nad oma geelilaksu ikka igal võistlusel võetud saaks. Samas esitaks oma ettepanekud ka võistluste korraldajatele...

Aga algatuseks räägiks ühe huvitava loo. Laupäeval käisime koos lätlastega (Trek-Philips maratonisarja korraldajatega) nö subbotnikul Tour de Rõuge ja Ape maratoni radadel. Puhtaks sai lõigatud ja trimmerdatud nii see osa tuurist, mis kulgeb Lätis kui ka see osa Ape maratonist, mis kulgeb Eestis. Lisaks sai ehitatud uus sild Lätist Eestisse üle Mudajärve otsa. Rääkisin ka neile oma algatusest prügivallas, aga mehed (Janis Baltaisbrencis ja Mairis Levans) vastasid, et neil käib see teema kuumana juba 3 aastat. Viimasel Smiltene maratonil korjati rajalt NB! lausa 3 pakendit, millest üks oli kinnine ja kasutamata (ehk siis kogemata pudenenud), ühe kohta kirjutas selle viskaja nende foorumis xc.lv, et tal läks korraks meelest, et ta ei ole mitte SEB maratonil (kus prügistatakse nagu meie Elionil) ja ta viskas kogemata, kolmanda pakendi viskaja isik olevat veel tuvastamisel......

Aga selle jutu jätkuks mõned ettepanekud, mis aitaksid nii Teid kui meid, kõigepealt vahendid pakenditest hoidumiseks või nende keskkonnasäästlikuks käitlemiseks:
1. Geelipudel - kasutan siin kopi-pastaga Art Soonetsi postitust FB-s: heh, asi ju elementaarselt lihtne ... ostad selle väikese joogipudeli (mis reeglina joogivööle käib) ja pigistad ühte pudelisse 5X30gr gel'i + ka törtsu vett, et vedelam oleks ja ... oluliselt ohutum ning mugavam (eriti maanteesõidul) on se...da nii tarbida kui ka hoida:) juba vähemalt teist hooaega kasutan sellist lahendust ja ei mingit gel'ipakendi muret:) tuled pärast koju ja pesed pudelikese puhtaks ning uus gel sisse:) ja originaalpakendid on juba ammu leidnud koha prügikastis! vot nii ... pole pakendit, pole probleemi, lisaks ohutum ja mugavam ning mittekleepiv tunne:))) (analoog hügieenisidemete reklaamile) ...:)))) Nii palju seletuseks, et see väike pudelike käib siis rattasärgi tahataskusse, seda on sealt lihtne kätte saada ja tagasi panna! Ei leidnud küll paremat linki, aga umbes selline see pudel välja näeb!


2.  Geeliboks - mis kinnitub stemmi taha ülemise toru peale. Lihtne geeli kätte saada, sisse imeda ja samasse kotti tühi pakend tagasi panna. Geeliboks sulgub krõpsuga, lisaks geelidele mahub sinna ka paar batooni ja näiteks autovõti... Kui keegi hakkaks ka Eestis müüma, ostaks endalegi 2 tükki - maantekale ja baigile!

3. Seda vahendit ei soovita - sorry müüja ees, aga see vahend soodustab prügistamist!!! 

4. Ja lõpuks see vahend, mille peale paljud kisa tõstavad - loobuge keemiast! Täna tegin läbi X-Dreami A-raja, ratast tuli mingi 36km, jooksu üle 15km ja ka kanuuga sai mõned kilomeetrid sõidetud - kokku kulus aega 7 ja pool tundi, kilokaloreid läks 138-se keskmise pulsi juures 5623 tükki. Mina jõin kogu võistluse ajal ca 5 liitrit vett (sellest suur osa järvedest-ojadest), pool liitrit Arcticut ja sõin Haanjas Vahuri Inglite laualt 3x3cm suuruse tüki rabarberikooki. Kõht läks tühjaks kilomeeter enne lõppu!

Edasi ideed korraldajatele:
1. Peale pikema singli lõppu, kui ratturid on juba ca 10km metsas olnud ja tulevad välja maanteele või suuremale kruusakale, siis sinna saaks teha ametliku prügiala pikkusega ca 200-400 meetrit. Eriti hea, kui selle lõigu mõlemas otsas oleksid turvajad-reguleerijad, kes kohe peale lõpu-ATV-d selle ala puhtaks korjaksid. Siis ei jää see prügi maa- ja teeomanikele näha. Selliseid ametlikke prügialasid võiks olla ca 60km raja jooksul ca 4 tükki ja need peaksid olema tähistatud - 1km prügialani ja prügiala algus-lõpp. Hea, kui ala lõpus oleks ka säärane prügikast, kuhu saaks peale hoo väikest vähendamist oma geelipaki sisse visata.

2. Kui spordiüritusel müüakse geele, siis võiks osaleja peale finišit saada kasutatud geelipakendi ettenäitamisel müügikohas näiteks 20-30% allahindlust uu(t)e geeli(de) ostmiseks. See ei ole minu idee, lätlaste juures see töötab, viimasel Trek-Philips maratonil müüdi peale sõidu lõppu üle 100 lati (2200 krooni) eest geele ainuüksi tühja pakendi (ehk siis selle rajalt tagasitoonute) ettenäitanutele!!!  

Rohkem ei oska hetkel lisada, silm vajub peale X-Dreami ikka korralikult looja. Loodan, et peale neid ettepanekuid ei võeta mind kui tavalist lahmijat, sest pakun välja ideid asja parandamiseks. Kahjuks oli ka täna Rõuges A-raja viimase lisaülesande juures suutnud keegi Corny-paberi ürgsesse Jürihani oru allikajõkke visata - shame on you!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

4 kommentaari:

  1. Prügiala võib olla pikkusega 20-40 meetrit, see on täiesti piisav.

    VastaKustuta
  2. Geelibokse oli vähemalt Tartu Zeppelini Hawaii's kahte suurust - vali millist soovid. Ise plaanin osta üht TriStariks.

    Parimad soovitused olid aga
    a) prügitsoon - mulle Rõuges töötas hästi. Ettetatamise vajadus oleks ~500m enne tsooni algust, et jõuaks silmade taha kohale ja saaks tühja paki õigel ajal kätte!
    b) piisaks ka 10% soodukast uue geelipaki ostmisel!

    VastaKustuta
  3. Tere,
    Seda kärtsuga kinnutuvat oli TLN-s NB /NewBalance/ poes. Kas eksin, kui arvan, et Sa jooksutarvete poodi ei satu liiga tihti võrreldes ratta-/suusatarvete poodidega? See asub nüüd Järve Selveri vastas üle Pärnu mnt.. Varem oli Pirital.
    Igatahes oli neil IRONMANi mingid vanemad jäägid kuskilt, siis oli 50 EEKi tükk vms. hind. Võtsin 2 tk ja ühe vist andsin kellelegi ära. Teist kasutasin Pühajärve trialtonil, kui see veel puhas rattasõit ei olnud, vaid muud alad ka osakaalu andsid. On siiani suht kulumata sahtlis mul teine.
    Alars

    VastaKustuta
  4. Kasutan ise juba teist aastat geelipudelit nii rattasõidul, jooksul, suusatamisel kui ka rulluisutamises ja võin õelda et on väga lihtne ja mõnus kasutada (kui muidugi geeli lahjendamisel mööda ei pane). Eelnevalt rattasõidus pistsin kasutatud geelipakid sõidupükste säärde ning hiljem finišis tühjendasin püksisääre :) prügikasti.
    Seega propageeriks seda geelipudeli kasutamist ja stardipaigas müütamist.
    Põtt33

    VastaKustuta