neljapäev, 3. veebruar 2022

Koroonast - 2 aastat hiljem!

Kolm päeva peale selle kahe aasta taguse postituse üllitamist läks kurk kähedaks ja rindmikusse tekkis imelik valu. Esialgne reaktsioon - väike külmetus, ikka juhtub, joo sidruniga teed ja korras! Siiski ei, täna 2 aastat tagasi, täpselt 6 päeva peale Trentinost (Põhja-Itaalia maailmakuulus koroonapesa) Marcialongalt naasmist pidin hommikul varem ärkama, et koduuksest sisse lasta Telia tehnik, kes tuli kiiremat internetti paigaldama. Mees hakkas tööle, ise tegin kohvi ja siis järsku tundsin, et tuba keerleb. Toetasin ennast korraks diivanilauale ja järgmisena ärkasin Telia-mehe raputuse peale: "Mis teil viga on"? Olin minestanud ja põrandal pikali.... Veidi hiljem palavik 38.5, räme valu neelus, kopsus ja kõne perearstile. Soovitus juua sooja vett ja lamada, takkajärgi tarkusena tõdemus, et eriolukorra väljakuulutamiseni (Tali Urmase sünnipäev, Saaremaa vollepidu) jäi siis veel 37 päeva.

Tuttav tunne, nagu öeldakse!

Ma ei tea senini, kas see minu kuus päeva kestnud tavatu (võin ühe käe sõrmedel üles lugeda enda viimase 40 eluaasta haigestumised) tõbi oli Hiinast Itaalia kaudu tulnud Covid-19 või mõni muu kohalik viirus. Kõik hiljem loetud lood erinevate koroonasümptomite kohta langevad minul esinenutega kokku, Marcialongal osalenud ca 1000 hiinlast-japsi-korealast on tõsiasi, nädal peale minu Trentinost lahkumist hakkasid meedias ilmuma pildid sadadest kirstudest jne jne. Kõik nagu klapiks! Samas ei haigestunud minuga kogu reisi nö ninapidi koos olnud sõber, kodused ei saanud samuti pihta, kui talvine tavapärane köhaperiood välja arvata. See tegi toona ka mind skeptiliseks - oli see ikka see, mida ma oma peaga mõeldes mõtlesin see olevat?

"Fake news" Itaaliast....

Veelgi hiljem sain teada, et kogu selles koroonamaailmas on olemas nii superpõdejad kui ka supernakatajad, ehk siis mõne jaoks on selle viiruse läbipõdemine märkamatu, mõnel esineb nohu ja mõni, nagu näiteks minu üks noor sõber, põeb seda haigust väga raskelt. Samuti on olemas nakatanud, kes hoiavad kõik pisikud endale ja on ka sellised, kes kõiki ümberolijaid lahkelt edasi nakatavad. Ehk siis niipalju on selge, et selge pole mitte miski!

Saab ka nii suusatada, Marcialonga 2020!
Saab ka linnas suusatada, Predazzo 2020!

 Ma ei ole senini kordagi teinud ei PCR-i ega kiirtesti, ma ei ole lasknud mõõta antikehasid, ma ei ole ka viimase kahe aasta jooksul kordagi ennast haigena tundnud, kui muidugi välja arvata mõnikord hommikuti esinevad isetehtud "haigused"! Mida lugeja arvab, kas ma võisin tookord 2 aastat tagasi põdeda koroonat või oli see tavaline talvine külmetus?

Ja mis saab edasi? Minu teine süst aegub kuu aja pärast, samas on mitmed juba kolm korda süstitud hääd sõbrad just-just selle haiguse saanud/põdenud, vaatamata lubatud 25 korda suuremale kaitsele! Tahtes minna kahe kuu pärast Hispaania mägedesse ratast sõitma, pean ilmselt ka ise selle kolmanda tegema, aga seekord kahjuks ilma usuta sellesse....

5 kommentaari:

  1. Mul eelmisel suvel päevapealt järsku põmm - lõhnataju mitte ei kadunud vaid kõik kangema lõhnaga asjad (kütused, sinep, tsilli, kemikaalid jne) olid järsku kõik ühesuguse lõhnaga. Ja nii jäigi. Sügisel sain täiskomplekti kõiki neid asju, mida nimet tõve puhul mainitakse ka korraga kätte. Aga pos testi anda ei õnnestunud. Alles eelmisel nädalal tanklas saabus väike rõõmuhetk - suutsin diisli lõhna ära tunda. vana hea... ehk on veel lootust :)
    võta siis kinni mis värk oli. Perearst ei arva sellest ka mitte midagi.

    VastaKustuta
  2. Tõhustusdoos annab 25 korda parema kaitse raske haigestumise eest, mitte lihtsalt haigestumise eest. Ja eesmärk on ära hoida rasket haigestumist, mitte lihtsalt haigestumist või positiivset testi. Seega tõhustusdoos hoiab tõenäoliselt ära minestamise Telia tehniku ees, kuid ei välista kerget haigestumist või asümptomaatilisena pos testi andmist. Tänase päeva seisuga oli haiglaravi vajajatest 78% vaktsineerimata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh Ain, soovitamast! Sõidan TM-i ja mõne sõidu veel ära, siis teen. Et välismaale saada!

      Kustuta
    2. Raske haigestumise definitsioon on ka oluline. Mitte lihtsalt see, et varem pole nii sitt olnud, vaid see, et vaja on lisahapnikku. Ehk siis kui kannatab kodus põdeda, pole veel raske.
      Lisaks - kõik, kes on haiglas, ei kannata tingimata raske COVID all, sest inimesel võib olla mitu haigust korraga.

      Kustuta
  3. Seda 2 a tagust asja ei julge kommenteerida. Küll aga omikroni nakatumise tõenäosuse kohalt pole vist vahet kas ja kui palju oled vaktsineeritud, küll mõjutab vaktineeritus kuidas põed. Nagu Ain ütles.

    VastaKustuta