reede, 8. jaanuar 2021

Valge vaikuse lummuses ehk suusamatk Lõuna-Kõrvemaal!

Vaatamata möödunud ülisoojale aastale nii Euroopas kui kogu maailmas, on mõned asjad sessinatses maailmas siiski endised - on olemas teatud tõenäosus, et meie laiuskraadidel võib 1. detsembri ja 1. aprilli vahel minna külmaks ning ka maa võib saada valge katte. Kuna sellist asja juhtub viimaste talvede ajal üsna harvemini, tuleb need nö süllekukkunud võimalused alati ära kasutada, sest mine tea, kuhu see maailmakord ja kliima edasi liiguvad!

Valge, vaikne, lummav..... Presidendi rada 7.01.21!

Ehk siis, kuna ilmataat otsustas lisaks Ida- ja Kagu-Eestile veidi lund ka põhjarannikule ja Kesk-Eestisse visata, tuli see ajutine õnn ära kasutada. Teisipäevane luure Valgehobusemäele andis lootust, et saab ka mõne pikema sõidu ette võtta, asendamaks juba tüütuks muutunud vaid 830-meetrist Trummi ja/või kiviklibust Harku ringi. Kuna juhatus lubas suusasõidu pikkuseks lausa 3 tundi, suundusin läbi VHM radade Presidendi rajale, suunaga põhja poole. Lund ei olnud metsas palju, kuid see vähenegi oli rajameistri poolt oskuslikult kokku pressitud, nii et lubas mõnusasti matkata. Just nimelt matkata, sest olin rajal kinnimääritud klassikasuusaga ja sõitsin nii, et suusakannad üldiselt lumelt ei tõusnud.

Jäneda-Alavere maanteest ei hakanud üle ronima!

Olin rajal olnud vahest tunni, kui kohtasin esimest inimest - suusatajat, kes minust möödus. Jäneda poole pöörates liikusid veel mõned suusatajad mulle vastu, ehk siis kokku kohtasin on ligi 3-tunnise matka jooksul alla 10 inimese - tõeline kvaliteetaeg lumises metsas. Jänedalt keerasin tagasi, mõttega jõuda Aegviidu ja Nelijärve vahel Piibe maanteeni ja sealt tagasi keerates VHM-ile tagasi kulgeda, kui midagi hakkas parema suusa all krõbisema. Esmalt arvasin, et olen jäätunud klotsi suusa alla saanud, kuid matka jooksul juba kolmandasse maakonda, ehk siis Harjumaale, jõudnuna avastasin, et minu truudest kaaslastest üks on alla andnud, igaveseks.

Le-gendaarsed, le-le-gendaarsed!

14 talve, ilmselt 5-kohaline arv kilomeetreid, lugematu arv maratone nii Eestis kui välismaal (TM-i koht 217, Vasaloppeti medal, Marcialonga, Suusahundid, Suusa100-d jne jne jne), need suusad on LE-GENDAARSED! Igatahes on nad ära teeninud igati auväärse vanaduspõlve ning jäävad ootama paremat aega ja oma kohta! Aitähh!

Fataalne vigastus...

Vaatamata probleemile suusaga sain eilsest sõidust tõsise kaifi - just nii, matkates ja kaifides, tahan mina tulevikus suusatada, niipalju kui ilmataat seda võimalust annab. Seljakott selga, kuivad kindad, särk, müts ja buff varuks kaasa, paar võileiba kotti ja liiter kuuma jooki punsusse - sellise varustusega kulgeb rahulikult vähemalt 4 tundi või 30km. Et sellist kulgemist veel mõnusamaks teha, unustades muretsemise suuskade määrimise pärast, soetasin täna endale ka ehtsad matkasuusad!

Ka eskimotel oli loomanahk suusatalla all...

Homne plaan näeb ette ca 40km Lõuna-Kõrvemaa radasid, matkates, mõnuga! Suusale!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar