teisipäev, 14. veebruar 2012

Mulgi III Uisumaraton!

Kuigi asun oma treeningutega hetkel põhja ladumise faasis fookusega suvisel peaüritusel ning treeningutel läheb harva pulss üle 140 löögi, siis nö teravuse loomiseks ja vaikiva organismi ergutamiseks on vaja vahepeal ka kuuma anda. Hea võimalus keha ergutada oli pühapäeval toimunud Mulgi III Uisumaraton, mille põhisõidu stardinimekirja sirvides oli õigustatud ootus heaks lõpukohaks. Eeelmise aasta esiviisikust (mina olin mullu kuues) oli kohal vaid kaks meest (kes saidki oodatult 1. ja 2. koha), ülejäänud kolmanda koha pretendente olin eelnevatel aastatel ikka võitnud. Aga aastad pole vennad ja just siis, kui mina laisklesin ja taandarenesin, on eelnevatel aastatel mulle alla jäänud konkurendid jalad kõhu alt välja võtnud ja õppinud kiiremaid liigutusi tegema.
Uisumaratoni finišisirge. Kõikide fotode autor on Kristjan Kivistik!
Aga kui sündmusest täpsemalt rääkida, siis kõik oli nagu tavaliselt. Võtsin sisse koha esireas, peale stardipauku veidi rabeleti ja paugutati, aga umbes kilomeeter peale starti loksus asi paika - esimeses pundis oli 12 meest, teises paarkümmend.
Gruppide rebenemine esimesel ringil. Rivi veab Märt Kuus!
Kuna oma jalg sel aastal eriti jäme ei olnud, siis gruppi vedama ma ei kippunud, üritasin püsida seal 7-8 koha peal, mis omakorda tähendas sattumist "kummipaela" otsa. Sirgetel püsib grupp ilusasti koos, aga kurvis liiguvad esimesed natuke eest ära ja tagumised peavad jalgadele valu andma, et taas tuulde saada. Tuulde saadud, sõidetakse suurema hoo tõttu grupile sisse - see ongi sihuke kummipaela otsas olemise tunne. Meie grupis oli ka paar noormeest, kes sõitsid 30km distantsi (kahe sõidu stardid anti koos), kelledel jagus küll jõudu, aga nappis oskusi, eriti kurvides. Nende noormeeste kurvides kobistamine aga pikendas veelgi kummipaela ning juhtuski see, mis juhtuma pidi. Kolmandal ringil ühel sirgel ma enam gruppi kätte ei saanud ja läinud nad olidki.....10 meest!
Näide liikumiskiirusest! Võitja Sulev Lokk testib grupi reaktsiooni!
100 meetrit hiljem, vahe juba korralik!
OK, grupist võib ju maha jääda, sest pole hullu midagi. Probleem oli aga selles, et tulenevalt hõredast osalejate massist ja üsna pikast ringist (4km) pidin sõitma ligi 4 ringi üksinda ja ootama, et mõnigi punt tagant järgi jõuaks. Lõpuks üks grupp tuli, aga see osutus nn India pundiks, milles sõitjatel oli küll kõvasti jõudu, aga grupis liikumise ja kurvide läbimise kursuse olid nad vist maha maganud. Ühte paremkurvi sisenesin grupi seitsmendana, kurvist väljusin aga esimesena?!? Vedasin natuke, aga see neile ei meeldinud, paarisaja meetri pärast pandi kahelt poolt mööda. Hiljem sain aru, et see punt sõitis 30km lõpukohtade peale ja nad hakkasid finiši tegemiseks paremat possat otsima! :))
India punt...
Ilmselt oli see kolme esimese ringi jooksul peagrupis toimunud kiirendusvõistlus minu ainult kuu aega treenitud kehale sügava jälje jätnud, ehk siis pudenesin ka India pundist. Lõpuni jäi viis ringi. Vähem kui 4 ringi enne lõppu sain liiderkolmiku käest ringiga, hüppasin kärmelt neile tuulde ja järgmine ring möödus mõnusalt liidrite tuules jõlkudes - neil oli korralik vahe järgnevatega sees ning tempo üsna all. Lootsin juba, et saan kuni oma eelviimase ringini priiküüti, kui järgmisel ringil Sulev äkki korraliku litri pani. Kõik käis nagu õpiku järgi - Märt vedas vastutuule sirge lõpuni, Sulev läks enne kurvi ette, kurvist väljudes kiirendas allatuult minnes järsult ja ca poole kilomeetri pärast oli vahe juba üle 100 meetri. Esikolmik pandi paika 7,5km enne lõpujoont, aga kannatajaks jäin taas mina, 3 viimast ringi üha tugevnevas tuules üksi sõites olid ikka põrgurasked. Lasin küll tempo alla, aga vastutuult ei langenud pulss kordagi alla 170 matsu. 
Peagrupis olid matkauisuga vaid noored kuked ja mina!
Kokkuvõttes siis taas kuues koht! 50km sai läbitud ajaga 2:03:15, ehk siis 2:27min/km või siis 24,5km/h. Võitja läbis raja kiirusega 2:09min/km ehk siis 27,9km/h. Nüüd ei teagi, kas teha rohkem trenni või otsida endale paremad uisud - näiteks sellised:
Äkki järgmisel uisuhooajal?
-------------------------------------------------------------

Aga mitte ainult uisutamisest ei tahtnud ma rääkida. Täpselt eile sai läbi kuu aega hetkest, kui heitsin endalt laiskuse ahelad ja purustasin motivatsioonikriisi kütked, maakeeli siis hetkest, kui sport taas massidesse jõudis ja massid dressidesse said.
31 päeva ränka tööd ja tulemused siis sellised:
- trenniaeg kokku 62:47 (keskmiselt üle 2h päevas)
- läbitud vahemaa (607,9km, millest 507,4 suusal ja 21,8 vees)
- kulutatud energia 45965 kcal
- kaotatud kaal - NB!!! 5,3kg

Hurraa, seltsimehed!

7 kommentaari:

  1. Läbematu nagu ma olen, lugesin natuke algust ja natuke lõppu ja tegin :O :O et ühe uisumaratoniga kaotab 5kg!

    VastaKustuta
  2. Hullu mies mahu kontekstis.
    Kaalu osas olen ise saanud kolme nädalaga -3kg ja seda vaid ca 27 tunniga. Tootlikus märksa parem :).

    VastaKustuta
  3. Niipalju jah, korraga ei saa ega tohigi. Aga näiteks eilne 42,3km ja 3:42 suuskadel viis 1,3kg minema (jõin veel ca 700ml sõidu ajal sisse ka)!

    VastaKustuta
  4. Väga vinge(d) tulemus(ed)! Kas toitumisega ka koonerdad kuidagi? Mul tuleb trenniaega kuuga umbes poole vähem aga kaalu ma küll pole 2,65 kg kaotanud :(

    VastaKustuta
  5. Ma oma kommentaariga vastasin esimesele kommentaarile, vahepeal tuli veel üks sisse! Marguse töö on jah tõhusam, aga võtan ise asja veel paraja varuga. Lõplikult peaks lisakilodest vabanema alles suveks!

    Ma mõõdan (jälgin) kaalu hommikute kaupa, ehk siis esimese asjana peale ärkamist kaalule. Täna näitas peale 2-tunnist suuska ja vähekest ujumist kaal veel kilo võrra vähem kui hommikul...ehk siis kokku 6,3 kilo taandarengut! :))

    Toiduga eriti ei koonerda, on vaid 2 aga:
    esiteks olen menüüst välja visanud leiva-saia ja teiseks võib peale lõunasööki organismi jõudev süsivesik pärineda vaid taastusjoogist (loe: õllest)!!! Rasva ja valku ojadena....

    VastaKustuta
  6. Kalorinumber on küll võimas, mul kulus sellise summa jaoks 108 tundi ja 877 km jooksu, aga ma ju sinust palju kergem kah ;) (veel :P)

    Kata

    Team Kata @facebook

    VastaKustuta
  7. Peaksid siiski praegu ka kiiremaid liigutusi tegema mõeldes eelolevale Taani võistlusele.

    VastaKustuta