teisipäev, 4. oktoober 2011

Haanja100 - telgi taga!

Kunagisest underground-ainult-hulludele ekstreemsest rattasõidust on aastatega miskipärast saanud massiüritus. Kui veel ka selleaastase sõidu ilm oli väga hea ja rada varasemast kiirem, siis ilmselt tekkis paljudel andunud fännidel küsimus, et kas me sellist H100 siis tahtsimegi? Õnneks on sellele küsimusele olemas ka vastulause - kui 100km on liiga lihtne, siis miks mitte proovida sadat miili!!!
100 miili raja profiil, tõusmeetreid tuli 2346 tükki!
Aga las need eksistentsiaalsed probleemid jää osalejate arutada, mina korraldajana ajan oma rida ja minu eesmärk on üks ja ainus. Haanja100 peab olema Eesti ja lähiümbruse parim maastikurattaüritus nii raja, korralduse kui ka kõige muu kaasneva osas. Latt on kõrgele seatud, aga muidu ei saagi!
H100 2011 võitja Martin Loo Kolmekuninga silla all. Foto: Sven Berg

Üritan järgnevaga oma pikka blogimisauku välja vabandada ja veidigi telgitaguseid kergitada, et teada anda, millised on need vajalikud tegevused ja mida peab kokku varuma, et 500 ratturit saaksid ennast Haanjamaa metsades-heinamaadel-teedel proovile panna?
1. Kusagil augustis veetsime vennaga ca nädala metsas rada puhastades-koristades. Sama töö käigus toimusid ka esimesed nö läbirääkimised maaomanikega. Samal ajal käis vilgas registreerimine, mis viis iga päev mõne tunni aega ära.
2. Septembri alguses alustas vend rajalõikude niitmisega. Täpset äraniidetud kilometraazhi ei oska välja tuua, aga niitmas käis Ivo vähemalt 10 päeva. Siis tuli Katia ning taas paar päeva metsas - kuidas küll ühe tormi jäänused niipalju paha suudavad teha? Samal ajal sai ehitatud ka kopratammi sild.
Sillategu Kirbujärve taga...
3. Päevad arvuti taga - liikluskorralduse skeemid maanteeametile, taotlused valdadesse, Keskkonnaametisse, RMK-le. Toidu ja muu kraami tellimine jne
4. Peale TRM-i alustasime raja tähistamisega. 4 pikka päeva metsas, lisaks veel õhtused tegemised - numbrid, talongid, registreerimine jne.
5. 24.09 - avatud rada. Sõitsin teist korda sel aastal oma single-speediga Haanja100 raja läbi - eesmärgiks teha ära lõplik mõõdistamine, paika panna TP-de kaugused ja kõik muu logistikasse puutuv.
6. Teisipäeval Tallinnas ja Tartus kraami toomas - särgid, nõud, bannerid, joogid. Buss sai täis.
7. Kolmapäeval terve päeva rajal - viimased koristamised, märgistamised, kokkulepped. Õhtud venivad hirmus pikaks, sest vaja on koostada turvamise ja toidupunktide logistika skeeme, pakkida numbreid.
TP-järgne vajalik infotahvel.
8. Neljapäev - võistluskeskuse paikamõõtmine, TP-desse bannerialuste ehitamine, miiliraja tähistamine, Ivo nõuab lisaks 35 noolemärki ja 5 risti (teen õhtul ära), numbrid, numbrid, numbrid - ärkan öösel kell 4:30 teleka ees diivanil, numbriümbrik nimega Märt Küüt käte vahel. Järelikult jõudsin enne uinumist numbrite sorteerimisega alles L täheni.
9. Reede - aiad, võrgud, postid - võistluskeskus paika. Toiduainete kokkuvedamine:
- 125kg banaane
- 95kg arbuusi
- 60kg soolakurki
- 30kg Eesti Pagari prantsuse kohupiimakooki
- 30kg Karni lihatööstuse juustuga grillvorsti
- 20kg makarone, 10kg riisi
- 10kg kaeraküpsiseid
- 10kg rosinaid
- paar kilo soola
- 480 liitrit SIS spordijooki
- 180 liitrit RC Colat
- 150 purki Red Bulli
- 200 pdl Arcticu Spordijooki
- 90 liitrit Aura mullivett
- 720 liitrit vett punktidesse spordijoogi tegemiseks ja joomiseks
- ja veel palju nipet-näpet, toidunõud, 6000 joogitopsi
Muu varustuse kohalevedamine - 3 kattega autohaagist TP-de jaoks, 3 lisaautot ja 2 haagist turvajate ja liiklusmärkide veoks jne
Kell 18:00 avasin Haanja100 kontori ja sellest hetkest kuni kella 22:00-ni oli pidev numbrisaba. Uskumatu! Samal ajal sorteerin numbreid. Magama sain kell 1, aga und ei tule ega tule. Närv sees! Kell 3 läksin kontorisse arvuti taha ja tegin veel tunnikese vajalikku tegemist. Kirjutasin hommikused tegemised paberile, veel voodisse, aga und ei tulnudki!
10. Laupäev, H100. 5:45 üles ja siis möödus päev nagu unenägu - 65 inimest hoolitsesid selle eest, et 500 saaksid oma sõitu teha. Kell 4:00 laekusin aftekalt hotelli!
11. Pühapäev, koristamine, puhastamine, väsimus-väsimus. Õhtuks saime 8 esimest ja 21 viimast kilomeetrit rada ka veel maha.
12. Esmaspäev - õhtul kell 18:28 oli rada maas - 290 märki-silti (neist 208 noolemärki, 16 distantsi pikkuse märki, 9 TP-de märki, 10 risti (vale suund) ja veel pudi-padi, 150 lindiga tokki lagedate rajaosade tähistamiseks, ca 4km linti. Õhtul algas kooma.....
Pildil olev on ca pool kogu märgindusest!
Kui nüüd mõni lugeja, kes pole elus Haanja100-t sõitnud, ei saa aru, millest jutt, siis soovitan vaadata Tuisu Tõnni kiivrikaamera videot - kulutasin isegi täna 1:15 oma kallist aega, et video üle vaadata!!!!! Ja see ei olnud kulutatud aeg - see oli kvaliteetaeg!


3 kommentaari:

  1. Kummardus Sinu ees, Mees! Ma loen seda ajakava ja minu kujutlusvõimel saabus füüsiline ikaldus reede keskpäevaks.Selle taustal peab isegi muret tundma ning manitsema Sind nüü(loodedavasti seda ka teed) tõsiselt puhkama.
    Veelkord sügav kummardus rahulolevalt ratturilt.

    VastaKustuta
  2. Pole osalenud. Olen kuulnud sellest. Olen näinud viidatud videot. Lugenud Sinu siinset kirjeldust. See Haanja100 peab ikka üks kuradima äge asi olema.

    Kadri

    VastaKustuta