pühapäev, 13. märts 2011

Suusahunt, 8 tundi ja 103,1km!

Eile sõideti Käärikul, Urho Kaleva raja 14,3km pikkusel ringi, Suusahunt 2011 nimelist sõitu. 8h kestvussõit ise toimus kolmandat korda, mina oli kohal teist aastat, suure eesmärgiga täita auvõlg suusajumala ees. Nimelt täpselt aasta tagasi suutsin sõidu lõpupaugu kõlades läbida kokku "ainult" 99 kilomeetrit. Nagu postituse pealkirjast näha, sai eesmärk täidetud ja järgmise aasta eesmärgi latti ka veidi tõstetud!

Sõit ise on lihtne - start kell 9 hommikul, sõida palju jõuad, kaotajaid ei ole, on ainult mõned võitjad. Kuigi ametlik protokoll pidi veel viibima, siis õnnestus mul nö tutvuste kaudu saada enda kätte nö esialgne protokoll, mis väidab, et kokku sõitis eile kaheksa tunniga üle 100 kilomeetri 15 meest ja 2 naist. Mina oma 103,1 kilomeetriga olin üldkokkuvõttes 11. kohal!
Ühekohaline number lubas startida teisest reast :)
Hommikul oli olukord üsna kriitiline, värskelt sadanud lumi, paar külmakraadi, mis päeva jooksul kindlasti plusskraadideks muutuvad. Lisaks veel üsna okkane-oksaline rada ja hirmuäratavad kokku ligi 2000 tõusumeetrit. Suuski oli kaasas 2 paari, nö võistlus-fischerid ja nö mulla-madshused. Alguses panin Fischerid pooltahke ja tahkega kuidagi pidama, stardipaigas oli pidamine hell, aga üleval Harimäele tõustes (paar kraadi jahedamas kliimas) hakkas suusk korralikult tööle. Üsna raske oli esimesel ringil suurt vasikavaimustust maha suruda ja mitte loomakarjaga kaasa minna. Aga kuidagi see õnnestus ja tegin esimese ringi veidi üle tunniga.
Lumi sajab ja rahvas toitub, aga aeg kaob!
Boks oli rahvast täis, panin hooga edasi, sest eelmisel aastal kulutasin boksis kokku ca 15-17 minutit, mis lõpus valusasti kätte maksis (99 km!!!). Teisel ringil muutus suusk veel hellemaks, aga üleval toimis endiselt. Teisele ringile kulus pool minutit kauem, haarasin laualt ühe kohukese ja padavai edasi. Kuna sõitsin oma Camelback seljakotiga, kus oli ca poolteist liitrit jooki, siis polnud vaja boksilaua ees trügida ja juua sebida. Kolmandal ringil oli ka üleval juba piisavalt soojaks läinud ning seni hell suusk ei pidanud enam üldse. Suutsin kolmanda ringi läbida 1:05-ga, aga selle kiiruse hoidmine oli liiga valus.
Kliister alla ja pakid kah kohe rajal alla :)
Boksis viskasin suusad määrdemehele ja palusin midagi alla panna. Ise haarasin kotist vanad ja pehmed mulla-madshused, millele olin reedel igaks-puhuks HF-i alla pannud ja pidamisala liivapaberiga ära karastanud (ehk siis tegin suusast sellise self-made "no wax" suusa). Ja see suusk pidas nagu kännu taga. Määrdeta suusa boonuseks oli veel see, et ta ei kaku midagi alla, ei prahti, ei lund. Küll oli hää sõita. Kuigi Fischerid olid järgmiseks ringiks valmis, kütsin aga pannidega edasi. Peale viiendat ringi sain tüki 120-st liivapaberit, hõõrusin põhjad uuesti karedaks ja pidas jälle. Viiendal ringil tuli siis maksta lõivu kolmanda ringi haamri eest. Liikumine toimus kuidagi vati sees, pidevalt oli probleeme tasakaaluga jne. Kuuendal ringil oli ka raske, aga seitsmendal läks alles sõit lahti. Seitse ringi (100,1km) sai läbitud 7:45-ga, otsustasin edasi panna ja vähemalt 3km märgini jõuda. Jõudsin täpselt kohale ja uus isiklik oli sündinud.
Rajal...
 Järgnev lõik on teadmiseks geeli-inimestele ehk mida 8 tunni jooksul sööma peab, et lõpuni vastu pidada. Hommikune kaerapuder moosiga Kääriku keskuse sööklas täitis kõhu üsna korralikult. Stardist minnes oli mul 1,5 liitrit jook ikotiga kaasas, esimese ampsu (kohuke) võtsin peale teist tundi. Peale kolmadat ringi tegin pikema boksipeatuse, vahetasin suusad, täitsin kotti ja haarasin teele kaasa ühe korraliku võileiva (2 röstsaia, mille vahel paksult määrdejuustu, vorsti ja juustu). Sõitsin terve esimese kilomeetri ühe käega lükates, teisega seda võileiba nosides. Moon söödud, juua peale ja edasi. Järgmise boksipeatuse tegin peale viiendat ringi, täitsin kotti ja karestasin suuski. Peale kuuendat ringi konsumeerisin banaani ja täitsin veel kotti. 8 tundi peale starti (ehk siis peale lõpupauku) tegin esimese metsapeatuse. Kokku siis söödud üks tupla-võileib, üks kohuke, üks banaan ja ca 4 liitrit jooki. Kõik!! Ei ühtegi geeli, ei soola, ei magneesiumi, ei midagi. Ei ühtegi krampi, ei midagi!!!

Ringiajad

1 2 3 4 5 6 7
1:00:31 2:01:38 3:06:13 4:14:39 5:22:46 6:34:26 7:44:28
1:00:31 1:01:07 1:04:35 1:08:26 1:08:07 1:11:40 1:10:02
Boksipeatuse pikkus 3 min
3 min 2 min






























Nagu tabelist näha, sõitsin üsna stabiiilselt, esimesed kaks veidi üle tunni
(parem lipe kui pärast), järgmised 2 ringi 1:05 kanti (kahe erineva
suusapaariga) ja kolm viimast ringi ca 1:08-ga. Erilist ärakukkumist
peale viienda ringi raske hetke ei olnud. Lõpus oleks vajadusel veel
sõitnud (praegu võin ma ju seda öelda......irw!)










Ja veel numbreid:
distants kokku: 105km
aeg: 8:11.57
tempo: 4:41 min/km
HR: 154/171
ascent: 2055m
kcal: 7747

Kui pilte saan, panen siia juurde! Pildid lisatud, piltide autor on Madis Paluoja!
Tänks for sheering!

Aga järgmisel laupäeval taas 100 - Haanja Suusa100!!!!!!

4 kommentaari:

  1. jei, äge üritus oli!!! kas ühel ringil on tõusumeetrid umbes 295?

    VastaKustuta
  2. Mul näitab kell 275, 296, 283, 270, 278, 270 ja 282. 3km märgi juurde veel 67 meetrit. Keskmine siis 279 meetrit per ring!

    Sul oli vist tegu pakkide eemaldamisega suusa alt? Kusagil nagu jäi silma.

    VastaKustuta
  3. oli jah. paar korda käisin nende "piduriklotside" tõttu ka ninali :)

    VastaKustuta
  4. Kadedaks teeb :), peab ikka järgmine aasta plaani võtma selle ürituse.

    VastaKustuta