teisipäev, 27. august 2013

Oandu-Ahijärve, 10 päevaga, jala!!!

Kui RMK sai valmis oma esimese pika matkaraja - Oandust Iklasse kulgeva, 375km pikkuse matkaraja, tekkis kohe igasugu seltskondi, kes püüdsid seda trassi võimalikult kiiresti läbida. Kuna tolle raja puhul on ca 100% rattal läbitav, siis tehtigi seda rattal. Eelmise lause tulistasinn puusalt, sest ei viitsinud fakte kontrollida, aga esimene kiirrong läbis selle raja alla 23h ja teine punt juba mingi 20:42 tunniga. Peale faktide täpsustamist teise pundi ühe liidri Grišaga (Andrei Gristsenko) panin välja nende täpse aja ja ikka 100% rattaga läbitav see trass ei olnud, umbes tunni jagu tuli neli ratta kõrval sörki lasta...
Griša Oandu-Ikla läbimisel..., foto FB-st!
Ca nädal tagasi alustasime vennaga Haanja100 selle aasta nö juubeliraja ettevalmistamisega ning märkasin mitmes kohas RMK uue matkatee märke. Kohe tuli meelde, et raja koostaja Alar Sikk oli mitmel korral meie käest nõu küsinud erinevate võimaluste kohta Haanja ja Rõuge kandi läbimiseks. Nagu nüüdseks uuel RMK matkaraja kaardil näha, on paljud meie endi poolt tehtud või siis vanad, ammu unustatud ja meie poolt taasleitud, raja- ja teelõigud uue matkaraja osaks saanud. Hea töö, Alar!!!
Alar Sikk Võrus Õlle17 ees, seal ma temaga ka kohtusin, foto EPL-ist.
Sattusin paar päeva tagasi Eesti kuulsaima alpinistiga Võru linnas kokku, kus ta kirjeldas mulle uut matkarada Emajõe ületusest Kavastust allapoole kuni selle lõpuni Karula kandis Ähijärvel. Pikema jutuajamise käigus hakkas mulle aga pähe üks kinnisidee - läbida see uus matkarada jalgsi ja mitte lihtsalt tuiates, vaid ettantud ajalimiidi sees. Just nimelt jalgsi läbimise poolt pani mind mõtlema Alari jutt, et Lõuna-Eestis on paljud kohad rattaga läbimatud ning rattatee suunatakse tulevikus osaliselt teist marsruuti mööda. Esialgse minupoolse idee teha 624km Aegviidust Ähijärveni 10 päevaga muutis Alar ümber ideeks teha Oandu-Aegviidu-Ähijärve, kokku ca 700km ja ikka 10 päevaga....
Eile rajal, nii H100 kui ka RMK uuel matkarajal.......
Ise olen selleks valmis kevadel, ca 10. aprilli paiku. Loodan, et on veel huvilisi, et ei peaks seda üksi ette võtma. Aega planeerida ja treenida on veel üle poole aasta. Kas TEEME ÄRA???

10 kommentaari:

  1. Äge idee! Ise olen seda meelt, et seda rada (ja ka Oandu-Iklat) on sobilik läbida igat moodi. Nii rahulikult mediteerides-matkates kui ka rattaga "tulistades". Häirivad mõnede kodanike seisukohad, justnagu matkarajal ei sobiks kellaga ja üksteisega võidu liikuda.
    Sinna mahuvad kenasti kõik "karvased ja sulelised"!
    Ise üritan järgmisel aastal osaleda Aegviidu-Ähijärve rattaga ette võtta. Ja ikka sportlikus võtmes!

    VastaKustuta
  2. Loodan, et sa mind nende kodanike hulka ei arva, kes igasugu võiduajamisi taunivad. Iga paikapandud marsruut vajab oma kulgejaid ja oma rekordimehi!!!

    VastaKustuta
  3. Ma ise seda matkaks ei nimetaks, kui mingi kindel marsuut kindla ajalimiidagia peab olema läbi tehtud. See ikka rohkem nagu sport. 10 päevaga 700 km. Päevas keskmiselt 70 km. See on paras hullumeelsus. Ja seda just ajudele, kuna ei jää aega lille nuusutada ja ämblikuvõrku pildista. Vaim nüristub. Minu esimene reakstioon on - Miks? Aga kui on inimesi, kellele see meeldib, siis miks mitte?
    Ilmselt pole ka Sikk sellega nõus, et ta kõige kuulsam on. ;)

    B-to

    VastaKustuta
  4. Variant eriti kõvadele meestele on Ikla-Aegviidu-Ähijärve, päris 1000 km kokku ei tule. Aga ka 70 km x 10 päeva on päris karm, päeva pikkus kipub sinna 10-12 tunni kanti minema, kui mitte rohkem.

    VastaKustuta
  5. 10. aprilli paiku saab alustada suuskadega! Jalgsi võib see trass vahepeal üsna üksluiseks kujuneda, miks mitte jagada jalgsi/rattaga etappideks ja teha korda-mööda, säästab ka jalgu. Võib-olla annab mingi lõigu ka kanuu või süstaga läbida.
    Põgusal pilgul võiks sobida:
    Aegviidu-Albu jalgsi
    Albu-Oostriku rattaga
    Oostriku-Kassinurme jalgsi
    Kassinurme - Kiidjärve rattaga
    Kiidjärve-Rebasemäe jalgsi või osaliselt vett mööda
    Rebasemäe - Piusa rattaga
    Piusa-Vana Vastseliina jalgsi
    Vana Vastseliina -Pähni rattaga
    Pähni - Tellingumäe jalgsi
    Lõpuni rattaga

    See eeldaks siis saatemeeskonda autoga, kes tassiks rattaid ja varustust edasi.

    VastaKustuta
  6. Silver, su jutul on jumet! Iseenesest on see 10x70km jala tehtav, aga ikkagi liiga karm ning kui näiteks nö ülepäeva saaks rattaga edasi liikuda, oleks see ka tunduvalt mõnusam.

    Saatemeeskond oleks vajalik ka puhtalt jalgsi mineku puhul, asi see siis mõned rattad peale visata...

    Vana-Vastseliinast Pähnile oleks mõned lõigud (nt Kavadi-Munamägi) jalgsi mõnusamad, peale Munamäge võiks taas rattale asuda. Aga see kõik oleks planeerimise küsimus...

    VastaKustuta
  7. Silveril oli kunagi idee teha mitmepäevane nonstop, hardcore, superman, mega jne individuaalne võistlus Eesti ühest otsast teise. See rada loob selleks eeldused. Seega pane kuupäev ja etapid paika. Küll leidub ka osalejaid:)

    Tõnu L.

    VastaKustuta
  8. Jalgsi paneb 10-12h päevas 10p jutti moraalile ning jalgadele paraja põõna. Tehtav kindlasti, aga multikulgemine (ratas, kanuu) oleks asisem. Ise kaaluks nt. tõukerattaga punti hüppamist;))

    Ataman

    VastaKustuta
  9. Arvestades, et nädala pikkuseks on 7päeva, siis ma eelistaks varianti, kus läbiks raja 6-7päevaga. Siis jääks aega ka kohale sõitmiseks ja tagasi. Siis nagu väike koormus ka, see 10päeva ikka rohkem naljategemine :D :P

    VastaKustuta