kolmapäev, 31. oktoober 2012

Minu üheksas maraton!

Eile küsisin lugejate arvamust, kas kirjutada enne oma maratonist või Haanja Jala100-st üldiselt. Kuna tänaõhtusel jooksuotsal Pässa raba servas tekkis niikrdihää jooksutunne ja selline kirgastumine, et otsustasin vaatamata enamuse nõudele (teema Haanja Jala100) kirjutada esmalt ikka oma maratonist!!!
Tilk juua ja mõned õpetussõnad avitajatele...
Nagu eelmise postituse viimasel pildil nii sõrmedest kui ka stardinumbrist näha, sai mul laupäeval üheksas maraton purki. Ja vaatamata sellele, et Haanja100 raames peetav klassikalise maratoni distants evis umbes 600 tõusumeetrit ja kulges alates 15-ndast kilomeetrist üsna tümal (porisel või lumisel) rajal, oli see viimane maraton minu jaoks senistest lihtsaim. Ta lõppes siis ära, kui oleks tahtnud joosta veel ja veel.....
Maraton on rõõm ja ..... lõbu! Ausalt!!!!
Aga kui nüüd algusesse tagasi minna, siis esimene maratonist loobumise kõks käis minu peast läbi reede hommikul Haanjas, kui nägin tegelikku lume(loe: raja)seisu. Tol hetkel arvasin, et kuna meil vennaga on nii palju teha nii reedel kui ka laupäeval, siis ilmselt ise sel aastal rajale ei jõua. Samas reedel tehtud õiged otsused (sellest pikemalt järgmises postituses Haanja Jala100-st) andsid mulle nö varuaega ja reedel magama minnes oli kõik OK!

Laupäeval kell 4:45 ärgates tegin oma osalemist silmas pidades strateegiliselt õige otsuse, peale hommikukohvi joomist panin jooksuriided selga - lisaks tavapärasele +5 kraadiga jooksmisele lisasin ülespoole Crafti dressika ja alus(higi)särgi vahele Crafti pesukihi. Panin jooksuriietele laigulised vatid peale ja sõitsin Haanjasse. Öösel oli veel lisaks eelmise öö 15cm-le 5 senti lund juurde tulnud. Tegin kohe ATV-ga ühe ringi peale ja sundisin oma venda veel kahte ringi ATV-ga läbi sõitma. Ise lükkasin samal ajal stardipaigas lund ja paigutasin aedasid. Siis kusagil kell 6:45 käis teine krõks, ok lähen rajale, aga jooksen 1 ringi ja vabandan ennast töökohustustega.... Kui sel hetkel oleks pidanud veel hakkama jooksuriideid selga panema, oleks mul ilmselt rajale minemata jäänud. Õnneks oli starti minekuks vaja vaid kaks asja seljast võtta ja tossud jalga panna! Kell 7:15 saime siis kuidagi stardist minema. Alguses jäin kohe väga lõppu, isegi kepikõndijaid vehkis ees. ATV-ga sisse aetud 2 jälge oli jooksjaid täis ja nii jooksin esimese kilomeetri vaid 6:48-ga. Siis pöörasid maratonijooksjad põhirajalt ära ja suundusid mööda maanteed tagasi Haanjasse. Maanteel ajasin maratoni peagruppi taga ja sain veel enne Haanjat selle pundi ka kätte. Üks mees numbriga üks jäi veel ette, teda ei saanud esimesed 3km keegi kätte!!! :))

Numbrile kohaselt liider....
Peale ajavõtumati ületust jätkas suur maratonigrupp (vist 8-9 jooksjat) koos, päämees oli Meelis Atonen, kelle eestvõttel arutati grupis üsna huvitavaid teemasid, ühesõnaga juttu jätkus kauemaks ja kilomeetrid kulusid kiiresti. Üsna pea hakkasid meile ette jääma ultrakepikõndijad, nendest möödumisega oli veidi probleeme, aga kõik olid õnneks sõbralikud.
Jutu- ja jooksumees!!! Respekt!
Kuna olin tegijamatele maratoonaritele teinud ka nende joostavat maratoni näitavad numbrid, siis oli rajal üsna hea aru saada, kui hullu jooksjaga tegu on! Teise ringi tõusudel läks meie suur punt tükkideks ja kolmandat ringi alustasime kolmekesi, mina, nr1 Juho ja oma 50-ndat jooksnud Joel Tints. Uue ringi esimese kildi peal läks mööda Atonen, kes teatas, et peldikusse on paberit vaja! :) Ja siis ta läks, ise lasime edasi sellises 6:37 tempos. Kuni neljanda ringi viimase kolmandikuni (maratoni 28-s km) jooksime koos Juho ja Joeliga koos, aga siis peale Kurgjärve pauna tõusu jäi tagapool vaikseks. Hüüdsin veel Juhole, et mis juhtus, ta vastas, et mine, tee oma jooksu! Ja ma läksin, eesmärki kui sellist ees ei olnud, aga kuna nii kerge ja hea oli olla, siis lihtsalt jooksin....mingeid ajalisi eesmärke ja mõtteid hakkasin sättima alles viimasel ringil. Kõige naljakam oligi see, et ca 30-35km jooksnuna ei olnud mitte mingit sellist tunnet, et nüüd tulevad need kõige raskemad kilomeetrid. Ma lihtsalt jooksin ja jooksin. Kui mingi 1km enne lõppu möödusin Erkki Vähist ja Kaisa Peikerist ning Erkki soovitas mul viimast ringi nautida, siis vastasin, et tahaks veel joosta, nii hea on!
Finito...
Ja nii see 42,2km möödus, alates kolmandast ringist pidi hakkama veidi jala ette vaatama ja viimasel ringil oli juba täitsa poogen, panin igast mudamülkast otse läbi. Aga usalt, mulle ei meenu, et ma oleks jooksnud maratoni, ma lihtsalt jooksin mingi 6+ ringi kusagil lumises Haanjas.
Hullemad kohad kärasid selliseks mülkaks!
Ma jõin peale igat ringi, sõin pool banaani ja kõik. Kas tõesti on nüüd niipalju jooksutrenni tehtud, et 42,2km möödubki nagu üks veidi pikem tavatrenn???? Kas maraton kui tavainimese jaoks ületamatu-võimatu-olematu on minu jaoks 9 jooksuga muutunud rutiiniks? Ma ei tea, uued maratonid on veel ees. Aga selle aasta plaaniga jõuda oma maratonidega kahekohalise arvu peale on suur probleem. Kuigi panin ennast kirja Stamina korraldatavale DnB Vana-aasta maratonile 16. detsembriks, siis paar päeva peale regamist on selgunud, et olen 14-16.12 Peterburis ja sellest tripist juba ei keeldu. Kahju, et ma ei saa siin jagada, kuhu ma lähen ja mis seal toimub! Vene värk!

Aga kui saaks oma osalust ära anda, siis annaks ära! Ja ootaks infot, kus veel sel aastal saaks maratoni joosta - tahaks 10 kokku saada!!!! Kui midagi ei toimu, korraldaks ise, aeeee maratonihullud!

Pildid: Külli Leola, Hillar Irves

11 kommentaari:

  1. http://eid.ee/ug äkki pakub lahenduse

    VastaKustuta
  2. Jätan selle nö last shot'iks! Samas kui 12:00 startida, saaks ju poole viieks pidupäevale...

    Aga äkki kusagil odava lennureisi otsas on detsembris veel mõni jooks?

    VastaKustuta
  3. 9.12 - http://www.lanzaroteinternationalmarathon.com/

    VastaKustuta
  4. Ryan'i ja EasyJet'i combona saaks kahe ööga lennujaamades kusagil 200 raha eest kohale. Krt, liiga kallis ühe maratoni eest.

    Kui nüüd täna kenkä saanut Tero Taskila ei oleks Eesti Õhu Boeing'uid maha müünud ja nende asemel mingi 2400km lennukaugusega Embraere ostnud, saaks ju min 100 maratoonari olemasolul tellida charterlennu Lanzarotele ja õhtuks tagasi!!!

    Jelagu jeesti õhk ja min Parts!

    VastaKustuta
  5. dr Holden, see sellise odava charterlennu mõte teinekord kuskile väljamaa jooksule oleks tegelikult täiesti lahe, kui saaks need 100jooksjat kokku. teoorias mitte võimatu hea reklaamiga ja pakkumisega, praktikas vist suht raske siiski...
    kui jooksu kohta öelda, siis kuna rada oli suht kerge ja pepuvalu pärast pidin rajalt juba 53ndal km kõrvale tulema, siis endal sama tunne, oleks tahtnud palju edasi joosta kui ainult valu oleks lasknud. iga päev ja iga tund siin jooksmata lihased nutavad ja ihalevad jooksma, ise veel kergelt tagumikku hoides ja longates siin :D loodetavasti uuel nädalal olen uuesti rajal ja ehk leiad selle õige maratoni ise ka!

    VastaKustuta
  6. Aitäh taaskordse laheda lugemise eest. Paneb jälle tundma, et ma PEAN leidma aega ja natuke sibama minema. :)

    VastaKustuta
  7. http://www.estonian-ultrarunners.com/index.php?option=com_content&view=article&id=536:viimase-oeoe-unistus-2012&catid=153&Itemid=946&lang=et

    VastaKustuta
  8. Perekond Vennikased & Co korraldavad Laulasmaal "Viimase öö unistus" maastiku ultrajooksu, toimub 31. detsembril, kus saab ka maratoni joosta: http://www.estonian-ultrarunners.com/index.php?option=com_content&view=article&id=536:viimase-oeoe-unistus-2012&catid=153&Itemid=946&lang=et Julgen soovitada. Ilusas kohas ja väga omapärane. Ausalt.

    VastaKustuta
  9. Mulle endale jäi silma kolm võimalikku maratoni:
    18.11 Valencia - olen ise samal ajal Palmas, sealt laevaga üle, öö Valencias, maraton ja õhtul laeva tagasi. Hind koos osalemisega ca 200 euri
    2.12 Crikvenica (CRO) - lennukiga saaks kusagil 250-ga Triestesse, sealt rendiauto jne. Maraton ise odav, jooksjaid ca 5000. Neljakesi autoga minnes saaks üsna odavalt ära käia, ca 100 euri nägu. Üksi läheb kalliks
    9.12 Ahvenamaa - sinna saab laevaga ja osalustasu 20 euri.

    Kas läheme?

    VastaKustuta
  10. No nii:
    Verificar inscripciones a
    Apellidos/Nombre TUPP, AIN-IVAR
    Club/Estado HAANJA100
    Inscrito (Confirmado)

    ehk siis, panin ennast 18.11 toimuvale Valencia maratonile kirja: http://maratondivinapastoravalencia.com/en/el-maraton-divina-pastora-valencia-2012-ya-tiene-fecha/

    Kuidas ma sinna saan, see tuleb veel omaette ooper!

    VastaKustuta
  11. Dr Holden Ahoi,
    Kuulsin metsa vahel oravatelt, et Urmo Raiend Staminast läheb ka vist Valenciasse. VÕta ühendust, ehk saate oravajutu vettpidavuse puhul kuludes sünergiat... :)

    VastaKustuta