teisipäev, 16. aprill 2013

Ekeheiria rikkumine, miski pole enam püha!

Vana-Kreeka olümpiamängudel valitses hea tava - perioodiks 30 päeva enne kuni 30 päeva peale mänge kuulutati välja ekeheiria, ehk püha rahu, mis lubas mängudest osavõtvatel sportlastel ilma kartmata Olümpiasse võistlema sõita ja peale mänge ka koju naasta. Peale seda sõditi edasi. Olümpiamängude väidetavast algusest 776 e.m.a. kulus tervelt 388 aastat, enne kui seda püha vaherahu rikuti esimest korda.

Kaasaaegsete olümpiamängude ajaloo jooksul on nende toimumise ajal ikka sõdu peetud, väga suurte sõdade (I ja II maailmasõda) ajal on mängud lihtsalt ära jäänud (1916, 1940 ja 1944). Müncheni olümpiamängude ajal 1972. aastal jõudis sõda ka olümpiakülla, kui terrorirühm Must September pantvangistas 9 Iisraeli sportlast. Olümpia katkestati 34-ks tunniks. Politseirünnaku tulemusena vabastati küll 9 pantvangi, kuid kokku hukkus 11 Iisraeli sportlast, treenerit, kohtunikku. Peale insidenti olümpia küll jätkus, kuid mitmed delegatsioonid lahkusid enne mängude lõppu.

27. juulil 1996 otsustas oma eluga mitte hakkama saav Eric Robert Rudolph poliitilistel põhjustel terroriseerida Atlanta olümpiamänge, olümpiapargis lõhkes tema pandud pomm, tappes ühe ja vigastades 111 inimest.

Eile Bostonis, maailma vanima maratoni finišipaigas, kõnelesid taas relvad. Tulemuseks 3 surnut (neist üks 8-aastane poiss, kes tuli oma isa maratonifinišit vaatama) ja sadu vigastatuid (loe: amputeerituid). Miks? Mis on lahti? Mis teil viga on, et te tapate harrastussportlasi ja/või nende omakseid. Kas ekeheiria ei ole teile püha???

Sellel lingil on näha, mida pommid Bostonis tegid! Soovitan mitte vaadata...ausalt!

Ekeheiria ehk püha vaherahu rikkujad võeti Vana-Kreekas vastutusele ja pandi maksma trahvi, mis mõnel puhul ulatus ca 200000 päevapalgani. Raha rahaks, aga need kuradi Bostoni pommivärdjad riputaks m...pidi üles päikese kätte piinlema!

Tegelikult tahtsin juba ei tea mitmendat korda kirjutada millestki muust, aga need pommipanijad rikkusid seekord selle plaani ära!!!! Äkki homme???
 
On ta jee.....

3 kommentaari:

  1. Vaevalt küll et see kes kuhugi inimeste tapmiseks pomme topib, mingi Ekeheiria peale mõtleb....

    VastaKustuta
  2. Ma olen terve oma senise elu ilma ekeheiriata läbi ajanud. Lihtsalt ei teadnud sellest midagi. Ja ma tean, et teadmatus ei vabasta vastutusest. ;)
    Aga
    Sellise teo põhjused ei saa lihtsalt loogiliselt tuletatavad olla.

    B-to

    VastaKustuta
  3. Ka mina, hää sõber B-to, olen ilma selle keerulise nimeta seni hakkama saanud. Aga selle nime taga peituvat põhimõtet, et olümpia ajaks pandi vanas Kreekas relvad maha, teadsin juba poiskesest peale.

    Ütleme siis nii, et pommipanija seisukohast vaadates valis ta nö õige koha, mis iganes eesmärgil ta need pani, tähelepanu sai ta kuhjaga. Maratonijooksja seisukohast vaadates oli tegu ilge inimesega, kelle jaoks ei ole miski püha!

    VastaKustuta