kolmapäev, 6. märts 2013

Rait Pallost, kõrvaklappidega Kristerist ehk siis üldisemalt spordikultuurist!

PS! Mul oli küll plaanis teha täna järelpostitus Vasaloppetist, aga see teema oli põletavam. See-eest panen hunniku Vasa pilte juba üles...

Eileõhtune spordiklubi Sparta poolt Tallinnas Nõmme-Harku radadel korraldatud külavõistlus, täpsemalt siis seal juhtunud väike verbaalne kokkupõrge numbriga osaleja ja juhuslikult rajal viibinud harrastaja vahel on pannud kihama mitte ainult Eestimaa suusa- ja spordifoorumid, vaid asja on vist ilmse hapukurgihooaja tõttu üles korjanud ka "enesest lugupidavad" veebiväljaanded, üks kollasem kui teine. Usun, et ilmselt iga lugeja juba teab, millega tegu, aga siiski üritan siia tuua lühikokkuvõtte. ERR suusafoorumis kaebas üks harrastaja, et temast oli möödunud üks numbriga suusamees ja karjunud talle "Kuradi mu2n", lisades veel, et tema sõitis klassikajäljes ja temast oleks vabalt mööda mahtunud. Kõik, kogu lugu!
Huvitav, et Vasaloppeti stardis suuski ei varastata...
Paar postitust hiljem ilmus samas foorumis kasutaja Rait vabandus, et ta küll palus kaks korda harrastajal rada vabastada, aga see ei teinud kuulmagi. Kuna aga juba oli välja raalitud, et "sõimajaks" osutus Tartu nelikürituse võitja, Swedpanga ja Eesti Suusaliidu juhatuse liige, siis läks mahtra lahti. Iga endast "lugupidav suusasõber" sai anonüümselt kõigis foorumites kõik hinge pealt ära öelda, oma osa said peale Rait Pallo tööandja Swedpanga ka SEB pank, Andrus Ansip ja kes kõik veel. Rohkem ohvrite nimesid ei hakka välja tooma, sest ei viitsinud seda kiunumist rohkem lugeda. Selline on selle postituse eellugu, üritan nüüd veidi oma mätta otsast juhtumit analüüsida, äkki on kõigil siit midagi õppida!
Haige favoriit (koef 3,5) enne starti telemeeste käes...
Esimest korda seda uudist Pulleritsu blogist lugedes ei uskunud oma silmi - Rait Pallo on senimaani minu mälusse jäänud pigem sellise tagasihoidliku inimesena, kuidas siis selline purse järsku välja lõi. Aga kohe meenus endale poolteise nädala tagune Haanja Suusa100, kui olin laskumas Kurgjärve poolt sinna kohta, kus kolmene ja viiene kokku saavad. Kolmese sõitja sooritab tõusul olles vasakpööret, mina viiese sõitjana tegin laskudes parempööret. Kuigi nii liiklus- kui tavaelu reeglitele toetudes oli mul seal kurvis 100% eesõigus (100,1-protsendiliseks tegi selle eesõiguse minu seljas olnud number), siis kohalik lugupeetud võrkpallitreener ei pidanud reegleid millekski ning peale minu hoiatavat ja tegelikult kokkupõrget ennetanud hüüet sain ikka takkajärgi sõimata. Probleemsetes olukordades kerkib adrenaliinitase ja me ütleme vahest välja seda, mida ei peaks mitte ütlema.
TV-saan ja kaks jooksikut Vasaloppet'i 25-ndal kilomeetril...
Kahjuks tehakse palju otsuseid ja väljaütlemisi ikka esmase emotsiooni pealt ja nii ka seekord. Takkajärgi on välja hakanud tulema lisainfot, mis seal Harku rajal siis tegelikult toimus. Käimas oli suusapäevak klassikalises stiilis. Kuigi peale suurt uut lumekogust oli traktor hommikul rajal käinud, siis tegu oli ikka libiseva klassikajälje ja mittelibiseva uisujäljega. Juhtumi teine pool, see kahe kurja sõnaga sõimatud Krister, sõitis klassikajäljes, kõrvaklapid peas. Nüüd pange ise kokku, miks see just nii läks.
Peloton jõudmas Vasa neljandasse TP-sse Evertsbergis..
Meie elu juhivad reeglid, paljud neist on nö kirjutamata reeglid. Õnneks on meil neid inimesi, kes järgivad ka kirjutamata reegleid, aga Eesti spordiradadel, kergliiklusteedel, ujulates, rääkimata maanteedest, linnatänavatest, kaubamajadest jne, on liiga palju selliseid inimesi, kes ei pea kirjutamata (loe: heast lastetoast pärit) reegleid millekski!!! Ja sellest tekivadki kümned, sajad ja tuhanded konfliktid. Paljud jäävad neist sinnasamma kokkupõrkekohta, mõned aga, nagu see tänane, jõuavad avalikkuse ette ja teevad haiget paljudele inimestele.
Juhtub ka Vasal, vabandati, sõideti edasi...
Aga võtame nüüd selle teise osapoole ka ette ja vaatame minu tõekspidamiste mätta otsast, mis kirjutamata reegleid tema rikkus.
1. Kui mina ei ole antud spordirajal kõige väledam kärbes, siis ma rajal ei laiuta. OK, Krister ei laiutanud, vaid sõitis klassikajäljes, aga siin on väike aga ja see selgub järgmises punktis!
2. Spordirajal olles pead olema nagu tänavaliikluses, jälgima ümbrust ja kuulma, mis toimub. Krister kuulis rajal ainult kahte sõna, neid vihaga ja ilmselt kõrgema hääletooniga öelduid. Kahekordset palumist rada vabastada ta ei kuulnud, sest tal olid klapid peas ja sealt tuli muusika või misiganes. Kui sa kasutad sportides kõrvaklappe, siis ole madalam kui muru. Kurt peab liiklema silmadega! Ja kiiruste suurenedes (rull-uisk, jalgratas) unusta klapid sootuks!!
3. Normaalne ja enesest lugupidav harrastaja ei osata teisi omasuguseid! Krister aga kirjutas suusafoorumis järgmist: .....et viinerikiles suusapiidrid võiksid oma kiirendusvõistlusi oma kinnistel radadel korraldada, mitte häirida teisi avalikel suusaradadel! Võistlused toimuvad Nõmme-Harku radadel maksimum korra nädalas, kestavad paar tundi ja seal osaleb ca 50-100 numbriga võistlejat. Ülejäänud aja on rajad (neid on kokku üle 15km) tuhandetele huvilistele tasuta kasutamiseks avatud. Tolerantsust on vaja leppida selle ühe võistlusega nädalas, mitte seal osalejaid homoseksuaalideks sõimata!!!
2015 selguvad siin, Falunis, suusaalade maailmameistrid...
OK, Krister Kristeriks, ta võttis vabanduse vastu ja tundis ka ise kahetsust, et see väike juhtum endale nii suure kella külge sai. Aga kümned tuhanded sõidavad ju igapäevaselt edasi nii suusaradadel, kergliiklusteedel, maanteedel. Kuidas saaks need kirjutamata reeglid kõikide sportlaste-harrastajate-algajate huvides nö üldrahvalikult kokku leppida ja kõikide eelpoolnimetatud tegelastele pähe raiuda. On kellelgi ettepanekuid?


39 kommentaari:

  1. Olles lugenad uudist nii algallikast kui siit, siis Krister Kristeriks. Tagant tulnud mehel oli ruumi küllaga mõõdumiseks ja inimese tõeline pale tuli välja... Et toimus mingi omaloominguline võistlus, see tegelikult ei puutu antu juhul üldse asjasse. Sellega on kõik öeldud!

    VastaKustuta
  2. Oleneb, mida sa algallikaks pead! Kui suusafoorumi Nõmme-Harku lumeinfot, siis seal ei olnud ju kogu asja algselt kirjas. Ja just nimelt seda, et võistlus toimus klassikas ja et renni kõrval ei libisenud jne. Võistlusel on iga sekund tähtis, trennis mitte. Ja see võistlus ei olnud omaloominguline, see oli sportkeskus.ee lehe peal väljas koos kellaaegadega. Lisaks veel pani selle võistluse kommentaator Riho Järvelainen kõigile spordikeskuse hääleulatuses olijatele läbi kõlarite südamele, et olge võistlejate suhtes mõistvad. Ilmselt Krister (klapid peas) ei kuulnud seda....

    Proovisin tõest infot ka ürgalgallikast (otse Rait Pallolt) saada, aga ilmselgelt ta täna toru vastu ei võta. Seda sitta on juba niigi palju lendu lastud.....

    Ja veel, ka homme on Trummi radadel võistlus. Infot saab sportkeskus.ee kaudu....

    VastaKustuta
  3. Oh, kuidas mulle meeldivad need kommenteerijad, kes teavad kõike, pritsivad tatti jne, aga nime oma kommentaarile alla kirjutada ei julge. Sellega on kõik öeldud!

    VastaKustuta
  4. Üldiselt põhjustab kogu see kõrvaklappide kasutamine trennis parajat segadust ning seda alati pigem möödujate seisukohalt olgu siis mistahes spordiga tegemist. Ise neid kunagi ei kasuta, sest pigem tundub neid kasutades oht liiga suur.

    Mida teha tuleks, et selliseid jamasid vältida?
    Ilmselt võistlus võistluseks ning selles olukorras sõidavad kõik alati piiri peal ning seal kuuleb kõiksugu väljendeid. See minuarust ka täiesti normaalne, sest emotsioon tuleb välja elada ning parem rahmelda metsas kui kuskil mujal. Minge ja kuulake mõnda korvpalli või jalgpalli kohtumist. Meie toredad ajakirjanikud saaksid mitu lehetäit väärt artikleid ühest mängust :) Kahju et viimased ilmselt spordist ja emotsioonist suurt midagi ei tea.

    Mitte võistlus olukorras peaks ilmselt lihtsalt tegema rohkem teavitustööd, et inimesed käituksid ühte moodi kasutades klappe. Üldiselt eeldaks et äkilisi suuna muutusi sel juhul teha ei tohiks ning kui üldse plaan suunda muuta, siis peaks enne selle ohutuses veenduma. Siin tuleb märkida et ka alati möödasõidu sooritaja peab veenduma selle ohutuses! Lisaks kui ees kulgeb klappidega liikleja, siis peaks tema oma mure olema, kui keegi liiga lähedalt mööda tuhiseb ja see teda häirib. Vahest lihtsalt tuleb vastu ka keegi ja ei saa alati mitme meetri kauguselt mööduda.

    Kokkuvõtteks võiks püstitada hoopis koheselt aktuaalsemaks teemaks tõusva lemmikloomade teema :) Kas ja kuidas peaks lahendama ketis olevate koerte ja kergliiklusteede probleemi. Olen ise päris mitu rehvi siledaks saanud tänu sellele, et väike karvapall otsustab äkki joosta teises suunas - kõrvaklapid on selle kõrval väga lihtne probleem.

    VastaKustuta
  5. Pean tunnistama, et see juhtum läks mulle väga hinge. Teades-tundes Raitu, kinnitan, et kui tema juba midagi sellist välja ütleb, on asi ka seda väärt. Selliseid, ainult oma õigusi taga ajavaid "kõrvaklappides" tegelasi kohtab nii spordiradadel kui tavaelus. Isiklike näiteid ei hakkaks siinkohal tooma.
    Aga omalt poolt tahaks veelgi suuremateks m...ideks nimetada neid värd-ajakirjanike, kes ilma põhjaliku taustainfot omamata "sae käima tõmbasid". "emmidel" oli vaja ju klikke koguda ja pappi teenida... Jälestusväärne ärivaldkond see ajakirjandus!

    VastaKustuta
  6. Kogemus lapse suu läbi Tallinna Maratonilt - 20 km sõidult. Mõtles noormees ka oma esimesele suusavõistlusele minna ja sealt hea elamuse saada. Noored lasti rajale pärast 40 km starti ja enne 20 km täiskasvanuid. (Rahvaspordi üritus või "viinerikiledega sp nädalavahetuse olümpiamängud" :)?) Tegemist uisumaratoniga kus raja olemuse tõttu vähem ruumi ja rohkem "käte-jalgadega" laiutamist. Mis te arvate, et milliseid hüüdeid "rahvasportlased" noortele jagasid ??? Noormehe väitel olid nii 50+ need kes noori ergutasid ja kiitsid mööda minnes, nooremat (loe ca 30-40) sorti "rahvaolümpiavõistlejad" olid aga üsna ropu väljenditega teed nõudnud ...
    Seega kuidas siis suures pildis asjasse suhtuda ?
    Rääkimata meie muudest suurvõistlustest kus esimese otsa harrastajad üsna "viisakalt" käituvad oma "elu parimat aega" jahtides.
    Elagu harrastussport ?
    Äkki oleme ise kasvatanud need käitumismudelid ?

    VastaKustuta
  7. Olen kah seda meelt, et ootamatus olukorras kasutatav kõnepruuk on olemuse peegelpilt. Tavaolukorras mõjutab kõnepruuki etikett, raha jms. Mitte ei nõustu suhtumisega - mina ja maailm. Ehk mina tulen, anna teed! Avalikul rajal võisteldes ei saa eeldada, et seal liikuvad inimesed on sinuga samal lainel. Hea, et teemat käsitletakse, siis loksub avaliku ruumi etikett paika.

    VastaKustuta
  8. Ei saa Sust, Holden, halligi aru. Numbriga ja ilma numbrita suuskadel viibija nautisid värsket õhku avatud spordirajal. Liiklusreguleerijaid (loe rajakohtunikke) ei olnud. See pole Sinu ega minu ega kellegi teise asi, kas klapid on peas või rinnad paljad. Tagant tulija paneb ka liikluses suunatule sisse ja sõidab mööda. Ei lase kasvatatud inimene signaaliga eessõitjat rajalt minema. Auto sõidab ka siis mööda kui teine rada on löökaukudest läbi puuritud. Miks liiga paljud spordiinimesed arvavad, et tugevalt sportides omab keegi mingit eelist. Alalõpmata loen (endise jalgrattatreenerina), kuidas vaieldakse ratastega sõitmise õiguse üle. Õigus on kõigil võrdne!!! Täpselt sama võrdne õigus sellisel moel suusatada ja käituda oli ka Kristeril vs. Rait. Kasvatamatus oli Raidipoolne. (andke andeks, ei tunne teda ja annan hinnangut vaid selle situatsiooni kohaselt) Kui tahate süüdlast, siis vaadake korraldaja suunas. Andres Lekko

    VastaKustuta
  9. Andres, saa aru, et ma ei soovi kedagi kaitsta või maha teha. Ma tahan, et üldine spordiradadel toimuv liikumine muutuks viisakamaks, sujuvamaks ja konfliktivabamaks.

    Ise ma tulen alati numbriga võistlejal rajalt eest ära, kui ta seda nõuab ning ei aja taga mingit igameheõigust avalikul rajal viibimiseks. Samas kui ma ise kusagil võistlen ja rajad on avatud, siis üritan eessõitjast ise, ilma palumata, mööda saada!!! Need on minu kreedod ja ma loodan, et meil on veel palju harrastajaid, kes samaselt mõtlevad!

    VastaKustuta
  10. Kuidas saaks need kirjutamata reeglid kõikide sportlaste-harrastajate-algajate huvides nö üldrahvalikult kokku leppida ja kõikide eelpoolnimetatud tegelastele pähe raiuda. On kellelgi ettepanekuid?

    1. Hea tava kirja ja nii foorumitesse kui spordirajatistesse (riietusruumid jms radade juures).

    2. Trennide korraldaja rääkigu lisaks oskustest ka rajal käitumisest. Nii suurtele kui lastele. Kohati polegi ohtlik teel vingerdamine sihilik või pahatahtlik, vaid inimene lihtsalt ei aima, et ta nii end-teisi ohustab. Minu osaletud trennides - rulluisk, suusk, veidi ratast, jooksu jms - seda tehtud ei ole.

    3. Võistluse korraldaja peab avalikul rajal võistlust korraldades organiseerima, et kõik (ka võistlusvälised rajale sattujad) teaksid, mis seal toimub ning tuleb tähelepanelikum olla. Nõmme radadele, aga ma Pirital või Lillepis, on rajale sisenemispaiku mitmeid. Vaid stardi tähistamisest ja seal kära tegemisest ei piisa ilmselt.

    Kuulan ka muusikat trennis, aga ühes kõrvas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täpselt minu mõtted selle Pallogate'ga :D seoses. Teavitamine ühes ja teises suunas on siin lahenduse alus.
      Minule näiteks on Nõmme suusakeskuse sedavõrd tihe võistlusgraafik päris üllatuseks, õnneks ma kulgen enamjaolt Harku rajal.
      Oleks ma aga Trummi radadele end sättinud, siis ma vaevalt oleks selle pealegi osanud tulla, et sportkeskuse lehelt eraldi võistluste toimumist kontrollida. Seniajani kogu info radade kohta ERR lumeinfo lehelt saadud.

      Kustuta
  11. Viimastel päevadel Eesti suusaspordi kõige kuumema teemana kõlanud : „Kuradi mu2n“ on varjutanud siiani popimad Val di Fiemme ja WADA pajatused. Meedial on tohutu jõud!
    Mis toimub?
    Klappidega poiss tõmbas sae täistuuridel käima!
    Kui sa ikka klapid peas avalikul rajal liigud ja korduvaid hõikeid ei kuule ja siis ühtäkki täpselt kuuled („Kuradi …), siis on asi imelik?!
    Järelikult ignoreerisid teadlikult eelnevaid hüüdeid ja saidki lõpptulemusena loogilise tulemuse pisut karmimas verbaalses laadis.
    Selle asemel, et samale ütlejale (vist keegi nr.6) ligi astuda ja küsida: „Mis toimub?“ vms., hakkas klappidega tegelane läbi meedia halama oma raskest saatusest.
    Kurat võtku, kui oled mees ja tunned, et Sinu au on riivatud – lahenda ise oma probleem!
    Elu on karm!
    Sa võid ju sõrmega juriidilises tekstis oma õigust taga ajada, kuid reaalses elus võid enne lihtsalt hukka saada, kui Sa kõikjal vaid oma õigust taga ajad.
    Olen ka suurema osa oma teadlikust elust spordiga tegelenud ja nõustun nende kommentaatoritega, kes väidavad, et avalikel spordirajatistel (spordiplatsid, suusarajad, rattateed …) kehtivad ikka „hea tava“ reeglid!
    Vaatamata sellele, et suusarajal oleme me kõik võrdsed nagu ka saunalaval, kehtib ikkagi kirjutamata reegel: „kohandu hetkeolukorraga ja jälgi mängu“. Kuigi pole kohustust, proovi anda rada endast kiiremale ja suurema kogemustega sõitjale; ole sõbralik ja hooliv; aita hädasolijat.
    Olen ka proovinud erinevaid spordialasid harrastaja tasemel, mis ei ole olnud minu põhialad lapsest saadik (näiteks maantee grupisõit avalikul rahvaspordiüritusel).Kuigi me kõik oleme seal grupis juriidiliselt võrdsemast võrdsed on tegelik elu midagi muud. Kui oled koba või arg või füüsiliselt nõrk- ära aja taga oma õigust, vaid allu loogilisele asjade käigule ja õpi protsessi käigus, kuidas tõeline elu käib!
    Kui ei allu ja ei taha õppida, saad igasugustes kehaorganites käia ja kehvemal juhul asfalti kallistada. Eks iga mees tee siit ise järeldused- kellest saab spordimees, kellest omas maailmas kulgev „klappidega poiss“, keda kõik kiusavad.

    VastaKustuta
  12. Lootes leida Holdeni Vasa muljeid /mitte et neid laevas tiba kuulnud poleks, kuid tagantjärele juba kuidagi süsteemsemal kujul/, sattusin hoops kuuma pseudoprobleemi peale isikute vahel, mis väljendab veidi põhimõttelisemat reaalset probleemi ja vajaks paljudelt osapooltelt mõistlikumat arusaama.
    Ega anonüümikute tekstile ei saa ega tulegi otseselt reageerida. Küll aga minagi lugesin uudishimuga antud teema kohta ja kõige "põnevam" lastetoa puuudumise fakt oli Kristeri poolt, et enne sõitma asumist oli ta end kuskilt meedias /a'la blogi või foorum/ välja elamiseks "ette valmistanud".
    ESMALT nimetab ta standardseid suusakombinesooni omasooihardajate lihakombinaadi väljundiks. TEISEKS: enne rajale minekut oli ta juba nähtu põhjal kursis, et /tsiteerin/: "toimub mingi Sparta üritus". Ehk teadlikult hakkas rajal ürituse ajal "igameheõigust nõudma", panneks sihilikut ja isegi provokatiivselt oma kõrvaklapid tuimalt pähe.
    KOLMANDAKS: temast möödus nr. 6 ebatsensuurse tsidaadi saatel, s.t et nr. 1 kuni nr. 5 pidid loogiliselt võttes juba möödunud olema või siis mõni nr. vähem, kui sõitis keegi aeglasemalt. Meie "kangelane" Krister aga ei saanudki senikaua aru, et rajal on erineva kiirusega liiklejaid ja et talle "personaalset politseinikku" ei eraldata korraldaja ega linnaosavalitsuse poolt, ning tuleb hakkama saada a'la "MINA OLEN RAJAL ÕIGUSEGA" ja te tehke mis tahate.
    Ma mingil juhul ei õigusta säärast sõnavara kasutust nr. 6 poolt - kuid püüdes aru saada situatsioonist näen, et meil on palju MAAD kõigil koos minna, et üldkasutatavatel teedel kultuur kasvaks.
    Näiteks toon ka politseiniku mõne suve taguse pöördumise minu poole Kakumäel, kus ma rattaga tänaval sõitsin /mitte kergliiklusteel seal kõrval/: ta ähvardas trahvida mind, kui Liiklusseadusele vastavalt ei sõita kergliiklusteel. Minu lihtsa seletuse peale, et seal on koerajalutajad pikkade rihmadega, rulluisutajad, jooksjad ja lapsevankriga emad jne, ning et nende kõigi kiirused on väga erinevad ning oht on KÕIGILE suur, kui ma näiteks 30km/h seal kulgen, ei teinud antud põmmpeast /ma ma otseselt mõtlengi nii/ politseinik arugi saama saama potentsiaalsest ohust, mitte sellest, et antud piirkonnas tänaval sõitsin.
    Seega mõnele lööb pähe VÕIM, mõnele "IGAMEHEVÕIM".
    Meedia poolt ülesnoppimine on juba nende "rikutuse" või jutuainete "ülekülluse" teema.
    AlarS.

    VastaKustuta
  13. Minu arust ajate asja tarbetult keerukaks. Rait ise ütles oma vabanduses, et eessõitjal polnud kohustust talle teed anda (ja selline on ka minu arusaam heast tavast suusarajal - kiirem vaatab ise, kuidas mööda saab). Kogu lugu ju.

    Ei ole tähtis, kas eessõitja ei kuulnud, ei saanud aru, irriteeris meelega või oli muidu poolearuline. See ei tee teda veel kuradi m.nniks. Küsi teed, kui saad, siis tänad (kui jaksad), kui ei saa, lähed kõrvalt. Rait sai sellest asjast lõpuks aru, tubli mees. Ka selles mõttes, et tunnistas juhtunut, mitte ei hakkanud hämama.

    Ise katsun alati taganttulijaid silmas pidada ja neile teed anda, aga see ei ole minu kohustus, vaid teadlik valik.

    VastaKustuta
  14. Loe ja imesta kuidas ilmselgelt numbriga suusatajad ikka ja jälle üritavad ennast õigustada.
    Asja olemus on ikkagi see, et tagant tulev kiirem suusataja vaatab ise kuidas mööda saab. See oleks sama kui maateel autoga sõites peaksin mina minema vastasuunda, et kiirem ei peaks rada vahetama ja saaks otse mööda kimada.

    Ja see viinerikile tsitaat on algsest tekstist meelevaldselt kontkestist välja rebitud.
    Lugedes algset artiklit oli selgelt kirjas kui tema sama madalale langeks siis ütleks ta "...." just seda viineri juttu.

    Ja ärme unusta, et koht kus intsident toimus ei olnud spetsiaalselt selle ürituse tarbeks teistele suletud.

    VastaKustuta
  15. Ma ei arvanud, et Holdeni blogi nii kitsarinnalised ja klappidega inimesed loevad.
    Kõik see sopp on asjakohane, kui te nimetate kasvõi ühe KINNISE/SULETUD suusaraja!
    Millegipärast Tehvandi radadel probleeme ei esine - kiirustrennis tulevad inimesed ilma hüüeteta ka eest ära, aga Põhja-Eestis ei ole ka hüüetest abi! Veel enam, mõni tohman jalutab keset suusarada oma kahet koera ja igati viisaka märkuse peale, et palun ära jaluta KESET rada, tuleb vastu: "mine persse" no siis võib tulevikus asi ikka väga inetuks(loe:füüsiliseks) minna.
    Kogu see värk on kultuuri ja suhtumise küsimus. Proovige palun aru saada, et te liiklete samal rajal sportlastega ja nemad tegelevad treenimisega TULEMUSE nimel ning ei ole palju palutud neile vajadusel rada anda. Seda enam, kui kellelgi number seljas on.
    PS! Ka mina olen analoogseid väljendeid kasutanud ja kasutan ka edaspidi - aga AINULT asja eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Paraku demonstreerid sa siin praegu ise kitsarinnalist suhtumist inimesi sildistades ja neile klappe pähe pannes. Sa eeldad, et kõik suusarajal viibivad inimesed peaksid kiirema taganttulija lähenedes eest ära kobima, et "sportlased" saaks tulemuse nimel mööda kühveldada. Kust selline eeldus ja kust otsast on see vähem enesekeskne kui pühapäevasuusataja rajal aeglaselt jalus tolknemine? Kas tagumine, eeldatavalt siis kiirem, tugevam ja osavam, ei oska ise mööda sõita? Seda enam, et trennis möödasõidu harjutamine võib tulla pigem kasuks kui kahjuks.

      Parafraas:
      Kogu see värk on kultuuri ja suhtumise küsimus. Proovige palun aru saada, et te liiklete samal rajal erinevate inimestega, kellest osa ei oska eriti hästi suusatada, osa ei räägi teiega sama keelt, osal on kõrvaklapid peas, osa tahab sõita omas rahulikus tempos ja mitte iga "sportlase" eest võssa hüpata, kuid neile kõigile meeldib suusatada, muidu nad seal rajal ju ei oleks. Ei ole palju palutud neid mitte kuradi m.nniks sõimata. Seda enam, kui teil endal number seljas on.
      PS! Ma pole kunagi ise suusarajal analoogseid väljendeid kasutanud ja ei plaani ka edaspidi seda teha!
      Parafraasi lõpp

      Kustuta
    2. Ma ei räägi sellest, et kiirematele peab KOGU AEG teed andma ja pidevalt võssa hüppama, kaugel sellest. Mina räägin konkreetselt sellest, et kui sinult rada küsitakse, siis tuleb seda ka anda. Ma ei 95% treeningutest ei küsi ma seda kelleltki ja ei trügi ka, pole kiiret. Aga kui mul on kiire ja ma rada küsin, siis tahan seda ka saada. Ei ole minu arust palju palutud!

      Kustuta
    3. Jarmsi sõnavõtud kahjuks kinnitavad käibefraasi, et sportlased olid trennis kui mõistust jagati

      Kustuta
    4. Tanel on see mees, kes sõidab maanteelmööda teist sõidurada ja ei saa aru, miks talle täistulesid vilgutatakse tagant?
      Sorry tõesti, aga sa ei ela siin üksi, õpi teistega ka arvestama!

      Kustuta
    5. Seda heietust lugedes siin meenub kuldne tsitaat autoliikluse kohta, et "Kõik kes minust aeglasemini sõidavad on viimased tropid ja kõik kes, kiiremini on hullumeelsed"

      Aga teemase: ise sõidan Nõmmel/Harkus uisku, ja olen tähele pannud et tõsiselt kiired mehed saavad pea alati mööda enne kui neile üldse jõuab rada anda, peamine vigin tuleb alati nendelt, kes suudavad näost tulipunasena 1km/h kiiremini liikuda ja lihtsalt ei suuda ennast klassikajäljes mööda tõugata kuna kiiruste vahe on liiga väike.

      Kustuta
  16. Mööda minemisega võistlus kiirusel võib juhtuda nii nagu minuga sel laupäeval, kus Harku ringil kiiret sõitu tehes, suutsin mööda minnes(klassika rajalt välja tulles) suusa alt ära lükata ja sellili olingi. Sõitsin küll 37 km edasi aga esmaspäeval olin sunnitud ikka traumapunkti minema. Pöidlaluu katki ja nüüd käsi 4 nädalat kipsis. Esimest hooaega suusatan ja sellised ägedad vigastused juba:). Klassika ja uisu rada olid lihtsalt nii jääs ja pidi hullult peale keerama. Ikka juhtub, elu läheb edasi ja kui keegi sind mingil põhjusel munniks sõimab, siis õige mees saadab sellised mehed kohe pu.si, mitte ei lähe kuhugi kaebama. Mussi kuulatakse ikka klubis mitte spordirajal!

    VastaKustuta
  17. Käisin ka samal päeval sõitmas, tiirutasin alustuseks mitu ringi Glehni krokodillirajal. Ei olnud seal mitte mingit rajatähistust ega teavet võistluse kohta. Aimu andsid ainult mõned numbriga sõitjad, kes üsna tiheda liiklusega kella-ajal seal siis sahmerdasid. Ise sain võistlusest niimoodi aimu, et vahetasin juhuslikult rada ja keegi kiirem tagant tulija hakkas selle peale kohe tänama. No olge lahke! Kui lõpus Sportkeskuse eest mõne ringi tegin, nägin esimesi silte kirjaga "Sparta". Mingit kõlarikuminat kusagilt tuli, aga juttu polnud alumisele ringilegi kuulda.

    Mis mul lisada - kirjutate, et klassikavõistlus. Minust mööduti mitmel korral uisutehnikas, juu seda aeglast sulalund ikka andis tempo jaoks kasutada ja peegelsileda klassikajälje kasutamist ei olnud mitte keegi kontrollimas!

    Ärplemisest ja närvidega üle pingutamisest - kipub Nõmmel ikka juhtuma, pea iga kord tuleb selles osas kellegagi rajal suhelda, suu virinast virnas. Paari nädala tagant meenub juhtum, kus keerasin kiiremalt tagant tulijale ette - meie vahe oli 50-100 meetrit! - ja olin sellega justkui temale kuuluva klassikaraja rüvetanud. Kui vahe kinni sõitis, alustati kohe sõimuga ja ähvardati tempel kinni ära panna. Läks terve minut-kaks kodanikule selgitamiseks, et sõimaku palju tahab, aga kavatsen rajal ka edasi sõita ja temale põhjustatud paarisekundiline rajavahetus ja jäljest väljas sõit kuuluvad tema valitud tervisespordi arsenali ning ei ole mitte vihaga alla neelamiseks, vaid nautimiseks. Nii nagu liiklusseadusest saadakse Õigust ja võetakse seda teistelt ära, üritatakse ka terviseradade kirjutamata normidest enda käitumisest Tõde teha.

    Dr Blogger - Tartu Maratoni järel jäi ju üles seisukoht, et ei kihuta ega toeta (lühikestel distantsidel) võistlemist enam. Noortele meestele siiski soovitate kihutamisega jätkata?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellest teemast väljas - kõigi ühinenud kommentaariumitsainikute nimel soovime muidugi, et dr ikka TM-il võistlemist veel jätkaks!

      -12:23

      Kustuta
  18. Ah aitab mulast, meeste mängud, vahet pole kas tegu direktorite jalka, korv-või võrkpalliga, suusa või ratta või misiganes spordialaga. Juhtub. Ja alati saadetakse pasakeeraja, kes mängu ei loe ja segab, emotsioonide pealt pikalt. Nii on ja nii jääb olema.
    Point on aga selles, et võistlustel-trennides keemaläinud emotsioonid jäävad dushiruumi maha. Mees ei lähe pärast, õpetajale kituma, et Juku ütles mulle mumm.
    Veel enam, et avalikku ruumi karjuma. Ma lugesin uudist ja mõtlesin, et keegi MM-il ütles miskit. Aga lihtsalt metsas saadeti pikalt... üks-ühele, mitte avalikult. SoWhat. Ok Peace. Ma ise aeglase suusatajana annan teed, vastavalt olukorrale.
    Tsainik R

    VastaKustuta
  19. Ei oska kommenteerida antud juhtumit.
    Mina sinna Nõmme poole mäe alla meelega ei satu, seal trenni tegijaid (omavehel pigem kullimängijaid) poisse täis, kes naudivad et saavad sust mööda sõita. Mina sõidan tunni aja pärast sama moodi edasi kui nemad kodus oma sprinterite tundlike lihaseid lõdvestavad.
    Üldiselt tundubki et see mölaklus just treening rajal toimubki. Tartu Maraton see vastu (esimest korda olin) oli üle ootuste meeldiv ja viisakas kogemus. Nii ürituse enda, kui kaassõitjate poolt.
    Keegi ei astu kellegi kepi peale meelega.

    VastaKustuta
  20. Õhtust! Olen siin jõudumööda Teie jäetud komme mobiili kaudu lugenud, aga vastata pole aega olnud. Ja ega hetkel ka vastata ei saa, sest pöidlad on suurest suusamäärimisest villis (seekord siis 24 paari Haanja maratoniks) ning uni tikub peale.

    Aga kindlasti teen (äkki pühapäeval) väikse kokkuvõtte, et kuhu me siis välja jõudsime! Head libisemist homme Haanjas neile, kes sinna sõitma lähevad ja häid elamusi kõigile teistele ka mujal spordiradadel!!!

    VastaKustuta
  21. Keedame veel:
    Kõrvaklapid on natukene pseudoteema. See on eraldi teema, et kas on viisakas klappidega sõita. Püstitage küsimus sedasi, kas tagantulijal on õigus eesliiklejat tema rajalt minema kupatada - ei ole ju? Vastus on niivõrd lihtne, et ajab suurtel meestel pea segi. Tõdegem fakti, tagantpoolt tulijal ei jätkunud jõudu möödumiseks kõrvalt paaristõugetega. Kas Kristerit teavitati, et rajal toimub võistlus? Alustagem sealt.

    Muide, uisustiilis sõitmiselt peab eesliikleja kõrvale tõmbama seetõttu,et sageli üks liikleja võtab enda alla 2/3 rajast (möödumine võimatu).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõstatasin klappide teema veidi laiemalt. OK, suusas jäävad kiirused sinna 20km/h kanti, mis kokkupõrkel tekitavad tühiseid kehalisi vigastusi, rohkem saab kannatada varustus. Samas kergliiklusteedel uimab (loe: laiutab) mõni klappidega rulluisutaja kiirusega alla 10km/h ja tagant tulev liiklusseaduses nõutud rattakella meeleheitlikult tilistav rattamees kiirusega 30km/h. Mis siis kokkupõrkel saab, lisaks veel aluspinnaks asfalt?

      Kustuta
    2. 18:12 eirab tervet hulka fakte: Krister oli teadlik toimuvast, "mingi Sparta üritus", kuid otsustas end sellest "mitte häirida lasta". Klappidest - taganttulija olevat kaks korda talle midagi öelnud, kuid klappide tõttu (nagu Krister isegi tunnistab), ei jõudnud suhtlus kohale. Tavaliselt ei oodatagi, et peaks klassikajäljest eest tulema, kuid võib esineda selliseid lumeolusid, kus kõrval pehmel lumel ei saa sellist kiirust arendada nagu jäljes. Sellisel juhul ongi abiks teistega suhtlemine. Aga kui klapid peas ja ei lase end ümberringi toimuvast häirida, siis liigitub isik sinna gruppi, keda kirjeldab 8.märts 13:05.

      Kustuta
  22. Kaalusin päris pikalt, kas üldse midagi kirjutada... Ilmselt olekski targem vaikida, aga siiski ei saa ka. Sest tegelikult ei ole ju küsimus üleüldse selles konkreetses juhtumis. Vaadake üleüldiselt meie spordi(või spordituse?)kultuuri!
    Lihtsalt info mõttes mõne eelneva anonüümse kommenteerija jutu valgel: mina ei suusata. Ja isegi kui olen "numbriga mees", olen aeglasem enamikust, kes numbriteta. Ma lihtsalt aeg-ajalt oma lõbuks siiski kinnitan selle numbri... Ma ei sõimle. Põhimõtteliselt. Valjusti. Oma mõtetes ütleksin vahel mõnele veel palju hullemini.
    Meil ei tunne inimesed isegi parema käe reeglit! Ning seda arusaama, et mingi põhjus on jalgratta ja jooksuteede osalisel lahkulöömisel, ei ole üleüldse. Aga mida ma tahan - isegi tavalisel kergliiklusteel joostes on karjakaupa inimesi, kes ei suuda isegi sulle otsa vaadates aru saada, et neile jooksuga lähened ja tahaks neljakesi kõrvuti kõndivatest inimestest siiski mööduda. Ausalt? Vahel ajab tigedaks küll, et MINA pean olema see, kes vaatab, et kiirematele ette ei jääks ja samal ajal pean MINA olema ka see, kes vaatab, et aeglastest üleüldse oleks võimalik mööda pääseda... (paralleel autoliiklusest - viimasel ajal olen väga sageli täheldanud, et naist roolis nähes ei tee meesterahvad vastu sõites ainsatki liigutust kitsal teel või aukude vahel teed anda - see on minu püha kohus, sest ma ei ole huvitatud avariist...).

    Lastega kõndides olen suutnud oma kolmesele ja viiesele igatahes selgeks teha, et me jälgime teisi inimesi ja jätame ruumi möödumiseks. Kurb on näha, et meil on massiliselt täiskasvanuid, kes pole elementaarsest viisakusest ilmselt midagi kuulnud.

    Antud sissekande teemast kurvemaks teeb mind hoopistükkis see, et kommentaaride põhjal saab teha meelevaldse järelduse, et elementaarse viisakuse puudus ongi massiline (ma ikka vahel olen lootnud, et äkki tõmban mina lihtsalt kuidagi ebameeldivaid kujusid ligi...).

    VastaKustuta
  23. Miks sa oled seda lootnud?

    VastaKustuta
  24. Silre on neiu, kes on oma tagumiku ilusaks kükitanud (blogist lugesin). Niisugusest on raske mööduda.

    VastaKustuta
  25. Asjata võtsid sõna, hää Sirle, kuigi jutt on sul õige! Siin võivad sõna võtta vaid ürgmehed, kellel midagi öelda on. Naiste loba ei kuulata, sest naisi saab ju liigitada ainult tagumiku järgi!

    Nii ma ju tegelikult ei tahtnud öelda, loodan, et said irooniast aru! Kahjuks on ka selle blogi kommentaariumisse, kus seni vaid asjalikud hüüatused olid, siginema hakanud delfilikkust! Kahju!

    Mina vabandan!

    VastaKustuta
  26. "Vahel ajab tigedaks küll, et MINA pean olema see, kes vaatab, et kiirematele ette ei jääks ja samal ajal pean MINA olema ka see, kes vaatab, et aeglastest üleüldse oleks võimalik mööda pääseda..."

    Siin selles Sirle tsitaadis on ju situatsioon kokku võetud. Vabandada oskad küll, aga õiguse annad siiski teisele MINALE?

    VastaKustuta
  27. Tsainik R ütles minu arust kõik ära. Juhtub; öeldakse; lepitakse; ja siis on kõik. Nii oleks ka nüüd olnud, aga siis võttis meedia teema üles kiskuda.

    "Kultuuri küsimus", "sisemised väärtused", bla bla... Mingid Pulleritsud olete või, et püüate igast vahejuhtumist intriigi üles kiskuda? :)

    VastaKustuta
  28. Kas on raske otse välja öelda, et kileviiner liialdas seekord?

    VastaKustuta
  29. Väiksed sulid võlla tõmmatud (kõrvaklappides Krister) ja suured munnitajad tõllas.

    VastaKustuta
  30. Kui ma tahan metsas muusikat kuulata, siis ma seda ka teen, kui keegi on minust kiirem ja minust mööduda soovib, siis ta seda ka tehku. Kahju on sellest, kui sellised intsidendid korralikele harrastajatele ka varju heitma hakkavad.

    VastaKustuta